Kieran Setiya

Kieran Setiya er en moralfilosof ved universitetet i Pittsburgh. Han har kommet med mange bidrag om ulike emner innen metaetikk, erkjennelsesteori og handlingsfilosofi.

I 2007 ga han ut boken Reasons without Rationalism hvor han forsøker å vise at etisk rasjonalisme forutsetter en feilaktig teori om intensjonale handlinger. Spesielt hviler etisk rasjonalisme på ideen om at en aktør kun kan handle intensjonalt når han eller hun handler sub specie bonie, som det het i middelalderen, eller «ved å være orientert mot det gode». Setiya avviser at dette prinsippet holder universelt. Deretter forsøker han å redegjøre for intensjonale handlinger på en minimalistisk måte der man ikke må tenke at handling nødvendigvis er orientert mot det gode. Resultatet er at handlingsfilosofi ikke er normativt rikt nok til å underbygge et forsøk på å begrunne moralen.

I siste halvdel av boken foreslår han så et alternativt rammeverk for å tenke om etikk og moral der en har god grunn til å være et moralsk godt menneske selv om den etiske rasjonalismen å vise dette på, er feilslått.

Setiya har også gitt ut en rekke artikler om handlingsteoretiske emner som praktisk kunnskap, intensjoner, grunner for handling, moralsk internalisme og praktisk rasjonalitet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg