Khushwant Singh

Khushwant Singh, indisk forfatter, redaktør og oversetter som skriver på engelsk. Aktiv samfunnskommentator og kjent for sin kritikk av religiøs fundamentalisme. Han mest kjente bok er Train to Pakistan (1956, norsk overs. Toget til Pakistan, 2012) om konflikten rundt delingen av India i 1947.

Biografi

Khushwant Sing er født i 1915 i Hadali, et område som i dag er Pakistan. Han tilhører den religiøse minoriteten sikhene. Han vokste opp i Delhi og er utdannet ved St. Stephen´s College i Delhi, Government College i Lahore og King´s College i London. Etter å ha fullført utdannelsen flyttet han til Lahore og arbeidet som jurist.

Da India ble delt i 1947 forlot han Pakistan og begynte som diplomat i den indiske utenrikstjenesten. Mens han var utstasjonert i Canada begynte han å skrive noveller.

Etter at han forlot diplomatiet har han hatt en svært produktiv og variert karriere som journalist, redaktør, oversetter, forfatter og politiker. Gjennom mange år har han vært en markant og til tider kontroversiell kulturpersonlighet og samfunnskommentator i India. Han er blant annet kjent for sitt agnostiske standpunkt og sin kritikk av alle former for religiøs fundamentalisme.

I 1951 begynte han som journalist ved All India Radio, og senere har han vært redaktør for flere indiske magasiner og aviser. Fra 1980 til 86 var han valgt inn som representant i det indiske parlamentet.

Forfatterskap

Singh har skrevet en lang rekke bøker, både sakprosa og skjønnlitteratur. Han debuterte som forfatter i 1950 med novellesamlingen The mark of Vishnu and other stories. Senere har han blant annet skrevet historieverket A history of the Sikhs (1963), og romanene Delhi (1990) og The company of women (1999).

Hans mest kjente roman er Train to Pakistan (1956, norsk overs. Toget til Pakistan, 2012), som omhandler de voldelige konfliktene som fant sted under delingen av India i 1947.

Han har også arbeidet som oversetter av blant annet urduspråklig litteratur og av sikhenes religiøse skrifter. Hans siste utgivelse har tittelen Agnostic Khushwant: There is no God! (2011).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg