Khulna

Khulna, by i Bangladesh, ved elven Bhairab i den sørlige delen av Gangesdeltaet. Byen har cirka 1,4 mill. innbyggere og er landets tredje største by (2018). Den ligger 135 km sørvest for hovedstaden Dhaka.

Faktaboks

Uttale
khˈulna

Khulna er et viktig handels- og samferdselssenter. Industrien omfatter skipsverft, jute- og bomullsfabrikker, oljemøller, sagverk m.m. Khulna er sentrum for de bengalske vannveier, og har regelmessige båtforbindelser med blant annet Dhaka, Chalna og Chittagong. Byen har også vei- og togforbindelser til de største byene i regionen.

Skipsverftene befinner seg cirka 5 km sør for byen, ved Kazibacha-elven. Treprodukter fra Sundarbans brukes blant annet i Khulnas produksjon av tekstil, jute og papir.

Khulna er et senter for utdanning i regionen og her finnes Khulna University of Engineering and Technology, Khulna University og flere institiusjoner for høyere utdanning.

Khulna ble grunnlagt i 1884, og har siden 1960-årene opplevd en sterk vekst. Byen hadde 128 000 innbyggere i 1961. Nå er tallet mer enn ti ganger så høyt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg