Khorasan, jihadistisk gruppe eller celle med tilhold i Syria, og med antatt utspring i og tilknytning til al-Qaida. Khorasan ble særlig omtalt i forbindelse med kampen mot Den islamske stat (IS) fra september 2013. Det er uklart om dette er en egen gruppe, eller mer en celle tilknyttet al-Qaidas gruppering i Syria, Jabhat al-Nusra (fra 2016: Jabhat Fateh al-Sham).

Khorasan-navnet er hentet fra et historisk område ved dette navn. Det  er uklart om cellen/gruppen selv bruker dette, eller om det er gitt av amerikansk etterretning.

Under de første luftangrepene utført av den USA-ledede koalisjonen mot mål i Syria, 23. september 2014, skal også Khorasan ha blitt rammet, ved siden av IS. Begrunnelsen for de første angrepene inn i Syria var etterretning som pekte på forestående terrorangrep mot mål i Vesten, planlagt av hva som fra vestlig hold ble benevnt Khorasan. I et angrep 24. september skal gruppens antatte leder, Muhsin al-Fadhli, ha blitt drept.

Amerikansk etterretning framholdt Khorasan som en større trussel mot Vesten enn IS og den andre betydelige jihadist-gruppen i borgerkrigen i Syria, al-Qaidas den gang offisielt tilsluttede gruppering i Syria, Jabhat al-Nusra.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.