Khorasan

Artikkelstart

Khorasan var en jihadistisk gruppe eller celle med tilhold i Syria, og med antatt utspring i og tilknytning til al-Qaida. Khorasan ble særlig omtalt i forbindelse med kampen mot Den islamske stat (IS) fra september 2013. Det er uklart om dette var en egen gruppe, eller mer en celle tilknyttet al-Qaidas gruppering i Syria, Jabhat al-Nusra (fra 2016: Jabhat Fateh al-Sham). Khorasan-navnet er hentet fra et historisk område med samme navn.

Under de første luftangrepene utført av den USA-ledede koalisjonen mot mål i Syria, 23. september 2014, skal også Khorasan ha blitt rammet, ved siden av IS. Begrunnelsen for de første angrepene inn i Syria var etterretning som pekte på forestående terrorangrep mot mål i Vesten, planlagt av hva som fra vestlig hold ble benevnt Khorasan. I et angrep 24. september skal gruppens antatte leder, Muhsin al-Fadhli, ha blitt drept.

Amerikansk etterretning framholdt Khorasan som en større trussel mot Vesten enn IS og den andre betydelige jihadist-gruppen i borgerkrigen i Syria, al-Qaidas den gang offisielt tilsluttede gruppering i Syria, Jabhat al-Nusra.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg