Khalifa bin Hamad al-Thani

Faktaboks

Khalifa bin Hamad al-Thani
Født
17. september 1932, Rayyan
Død
23. oktober 2016

Khalifa bin Hamad al-Thani, emir av Qatar 1972–95, etter å ha innehatt flere ledende stillinger, herunder sjef for sikkerhetsstyrkene, utdanningsdirektør og finans- og petroleumsminister; tilhører Qatars herskende al-Thani-dynasti.

Statsminister 1960–72, da han tok over makten og ble emir etter å ha avsatt sin onkel, sjeik Ahmad bin Ali al-Thani, i frykt for at denne skulle utpeke sin sønn, Abdul Aziz, som sin etterfølger. Etter maktovertakelsen iverksatte emiren en viss modernisering av den qatarske sentralforvaltningen, inklusive et råd som dannet grunnlaget for den senere nasjonalforsamling. Samtidig med at han var statsoverhode, var han statsminister og forsvarsminister til 1977.

Khalifa al-Thani styrket Qatars forhold til Vesten ved å gå med i alliansen ledet av USA og Saudi-Arabia som i 1991 gikk til angrep på Irak for å frigjøre Kuwait, og støttet senere gjenoppbyggingen av Kuwait. Under den første Golfkrigen, mellom Irak og Iran 1980-88, støttet han Irak økonomisk, og han var en av grunnleggerne av Golfrådet. Emiren ble avsatt i 1995 av sin sønn, kronprins Hamad bin Khalifa al-Thani, mens har var utenlands.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg