Khaled Mashal, palestinsk aktivist og politiker, leder for Hamas fra 2004, da han tok over etter Abdel Azis al-Rantissi, som ble likvidert av israelske styrker. Leder for Hamas' politbyrå fra 1996.

Mishaal Han er født på Vestbredden, men vokste opp i Kuwait, dit familien flyttet, først å ha flyktet til Jordan etter Seksdagerskrigen i 1967. Han studerte fysikk ved Kuwait University og engasjerte seg i palestinsk politikk - i opposisjon til Yasir Arafat og hans ledelse av PLO, og tilknyttet Det muslimske brorskap. Da Hamas ble dannet i 1987, ledet Mishaal avdelingen i Kuwait, til han i 1991 flyttet til Jordan etter Iraks invasjon av Kuwait. Da Hamas ble forbudt i Jordan i 1999, ble Mishaal utvist derfra, og flyttet først til Qatar, deretter til Syria i 2001 - hvorfra han ledet den politiske del av Hamas. Under det syriske opprøret forlot han i 2012 Syria, og slo seg ned i Qatar. Bosatt utenfor de palestinske områdene, som er underlagt israelske restriksjoner, har Mishaal ofte representert Hamas på den internasjonale arena. I desember 2012 besøkte han Gazastripen for første gang, og de palestinske områdene for første gang på 45 år. Mishaal ble i 2013 gjenvalgt som leder for Hamas.

I 1997 ble Mishaal utsatt for et attentatforsøk fra israelske Mossad-agenter i Amman, Jordan. Da dette mislyktes og agentene arrestert, førte det til utveksling av agentene mot den daværende Hamas-lederen Ahmad Yassin.

I mai 2017 valgte Hamas Ismail Haniyeh som sin neste leder, til å ta over etter Mashal.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.