Khakasia, republikk i Russland (Respublika Khakasija), Sibir, omkring Jenisejs bielv Abakan og ved grensen mot Tuva; 61 900 km2 med 537 000 innb. (2008). Hovedstad: Abakan (163 000 innb. 2008).

Khakasia danner et basseng med steppevegetasjon, som i sør er omgitt av fjellene Vest-Sajan (2930 moh.), i vest av Kuznetskij Alatau og i øst av Øst-Sajan.

Folket bestod tidligere av halvdelen tyrkiske khakasser og halvdelen russere, men ved innvandring og folkeomflytting er khakassene nå redusert til en minoritet (ca. 10 %).

Jord- og skogbruk er de tradisjonelle næringer, med spesiell vekt på saueavl. Området har betydelige mineralforekomster, spesielt kull i det såkalte «Minussinske steinkullbasseng». Industrien omfatter bl.a. skogindustri og aluminiumverket Sajanogorsk i Sajan, som baserer seg på elektrisk kraft fra den store kraftstasjonen Sajano-Sjusjenskaja (6400 MW) ved Jenisej.

Khakasia ble opprettet som autonomt område innenfor Krasnojarsk distrikt 1930. Fikk status som republikk 1991, og republikkens myndigheter undertegnet 1992 Føderasjonsavtalen, se Russland (Stat og styresett).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.