Khakasia, føderasjonssubjekt med status av republikk i Russland (Respublika Khakasija). Khakasia ligger i Sibir, omkring Jenisejs bielv Abakan og ved grensen mot republikken Tuva. Khakasia strekker seg over 61 900 kvadratkilometer og har 538 000 innbyggere (2018). Hovedstaden er Abakan med 184 000 innbyggere (2018).

Khakasia tilhører Sibir føderale krets og ligger i tidssonen UTC+7 (Krasnojarsk-tid).

Khakasia danner et basseng med steppevegetasjon, som i sør er omgitt av fjellene Vest-Sajan (2930 meter over havet), i vest av Kuznetskij Alatau og i øst av Øst-Sajan.

Ved folketellingen i 2010 var 82 prosent av innbyggerne i republikken russere og 12 prosent khakasser, en folkegruppe med språk i den tyrkiske språkfamilien. De ble kristnet på 1800-tallet, men det er mange som kombinerer russisk-ortodoks kristendom med elementer fra tidligere tro, blant annet med islett av sjamanisme.

Jord- og skogbruk er de tradisjonelle næringene, med spesiell vekt på saueavl. Området har betydelige mineralforekomster, spesielt kull i det såkalte «Minussinske steinkullbasseng». Industrien omfatter blant annet skogindustri og aluminiumsverket Sajanogorsk i Sajan, som baserer seg på elektrisk kraft fra den store kraftstasjonen Sajano-Sjusjenskaja (6400 megawatt) ved Jenisej. Denne kraftstasjon er en av verdens største målt etter energiproduksjon.

Området som i dag utgjøres av Khakasia kom under russisk kontroll tidlig på 1700-tallet, formalisert i en grensevatale mellom Russland og Kina i 1727. På 1800-tallet begynte russere å bosette seg der. Khakasia ble opprettet som autonomt område innenfor Det vest-sibirske distrikt, fra 1934 Krasnojarsk distrikt.

Khakasia fikk status som republikk i 1991, og republikkens myndigheter undertegnet i 1992 Føderasjonsavtalen, se Russlands politiske system.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.