Kenyas utenrikspolitikk

Tradisjonelt har Kenyas utenrikspolitikk vært konsentrert om nabolandene Tanzania og Uganda, samt å pleie nære forbindelser med Storbritannia og USA. Regionalt har Kenya, blant annet på grunn av sin relativt moderne og allsidige økonomi, spilt en sentral, men til dels passiv rolle. Daniel arap Moi innledet en mer aktiv kontakt med omverdenen enn Jomo Kenyatta. Med sitt naboskap til Somalia og Sudan har Kenya vært en viktig arena for megling i konfliktene der. I den internasjonale kampen mot terror har Kenya fått vesentlig betydning, ikke minst grunnet frykten for at Afrikas horn kan bli et område hvorfra internasjonal terrorisme kan operere.

Kenya, Tanzania og Uganda har et særlig nært samarbeid, mye grunnet britisk kolonistyre og samordning av infrastruktur under britisk administrasjon. Frem til 1977 inngikk de tre statene i den økonomiske samarbeidsorganisasjonen Det østafrikanske fellesskap (EAC), som da gikk i oppløsning på grunn av motsetninger mellom medlemslandene og deres ledere.

Mens Tanzania distanserte seg fra Uganda, holdt Kenya et nøytralt forhold til den ugandiske lederen Idi Amin. Forholdet til Tanzania ble stadig dårligere, særlig etter landets invasjon av Uganda i 1979. Grensen mellom Kenya og Tanzania var stengt fra 1977 til 1983. Da var de tre landene blitt enige om et sluttoppgjør for EAC. I 1990-årene søkte landene igjen tettere kontakt og en form for gjenopptakelse av det gamle økonomiske samarbeidet, og en avtale om dette ble inngått i 1999, og Det østafrikanske fellesskap ble gjenopprettet.

I 2004 inngikk medlemslandene avtale om å etablere en tollunion, med et felles tollsystem for varer som importeres fra land utenfor EAC-fellesskapet. Kenya er et viktig transittland for utenrikshandelen til Uganda, Rwanda og Burundi samt det østlige Kongo, og EAC er dermed avhengig av stabilitet i Kenya.

Kenyanske myndigheter beskyldte i 1990-årene Uganda for å gi tilhold til motstandsgruppen FEM, som derfra rettet aksjoner inn i Kenya. Før dette hadde Uganda beskyldt Kenya for å støtte grupper som motarbeidet den ugandiske regjeringen. I 1988–1989 ble ugandiske hærenheter beskyldt for å ha gått over grensen til Kenya; i 1989 beskyldte Kenya Uganda for å ha bombet en landsby nordvest i Kenya. Da Moi besøkte Uganda i 1993, var dette det første statsbesøk av en kenyansk president.

Også utviklingen i Rwanda i 1990-årene var med på å svekke Kenyas forhold til Uganda, som støttet bevegelsen som i 1994 grep makten i Rwanda etter en borgerkrig. Etter folkemordet i Rwanda motsatte Kenya seg lenge å utlevere mistenkte krigsforbrytere.

Kenyas forhold til Somalia har tradisjonelt vært dårlig, fordi Somalia har gjort krav på de somalisktalende, nordlige deler av Kenya. Dette kravet ble oppgitt i 1980-årene. Flere hundre tusen somaliske flyktninger søkte tilflukt i Kenya under borgerkrigen i 1990-årene, og det kom til væpnede sammenstøt mellom kenyanske og somaliske styrker på grensen i 2000. Fredsforhandlinger om Somalia ble holdt i Kenya tidlig på 2000-tallet, og en ny somalisk nasjonalforsamling møttes i Kenya.

Kenya var også vertskap for en rekke forsøk på å fremforhandle fred i Sudan; en fredsavtale om Sør-Sudan ble inngått i 2004. Under president Moi var Kenya aktiv som megler i flere afrikanske konflikter, blant annet i Burundi, Mosambik og Somalia. Mot slutten av 1990-årene engasjerte Moi seg i mekling mellom Sudan og Uganda. Kenya avviste påstander om at etiopiske oromo-opprørere skulle ha fått tilhold på kenyansk side av grensen. I 1999 sendte Kenya tropper til FNs fredsoperasjon i Sierra Leone.

Det politiske presset fra sentrale bistandsytere og allierte som Storbritannia og USA preget i en viss grad Kenyas utenrikspolitikk i 1990-årene. Forholdet til USA ble styrket som følge av bombeangrepet mot landets ambassade i Nairobi i 1998 og terroranslagene mot mål i USA 11. september 2001 – etter at også USA lenge var kritisk til den politiske og økonomiske utviklingen i Kenya under president Moi. USA har siden tidlig på 1980-tallet hatt adgang til å bruke havnen i Mombasa, og flyplassene i Nairobi og Mombasa til militære formål. Særlig i kampen mot terror har Kenya vært brukt som lyttestasjon. Økt militær støtte fra USA har vært en motytelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg