Kenyanthropus platyops

Kraniet KNM-WT 40000, typeeksemplaret for Kenyanthropus platyops
Kraniet KNM-WT 40000, Kenyanthropus platyops

Artikkelstart

Kenyanthropus platyops er en art i menneskefamilien som levde for over tre millioner år siden. I det samme området som arten ble funnet er det funnet noen veldig tidlige enkle steinredskaper som er datert til å være datert til 3,3 millioner år gamle. Hvem som lagde disse er foreløpig ukjent.

Faktaboks

Etymologi

Kenyanthropus betyr Kenya-mann etter landet der den ble funnet, og platyops betyr flatt ansikt etter formen på kinnbein og nese.

Funn

Arten er beskrevet fra det ganske komplette kraniet KNM-WT 40000 fra Lomekwi i Kenya, som er datert til å være 3,5 til 3,3 millioner år gammelt. Kraniet er et av de mest fragmenterte menneskefossilene som er funnet, og det er anslått at det består av 4400 beinbiter med sediment i sprekkene.

Det er likevel mulig å se at dette funnet skiller seg fra de andre artene som levde samtidig, men hjernekassen er så deformert at forskerne ikke var villige til å si at det hørte til slekten Australopithecus, så de opprettet en ny slekt for den.

Beskrivelse

Det er ikke mulig å anslå hjernevolumet nøyaktig, men det er sannsynligvis i området 400 til 500 kubikkcentimeter.

Det er funnet noen biter av underkjever fra det samme området fra den samme perioden, men siden det ikke var noen underkjeve som hørte til kraniet, og det var heller ikke noen intakte tenner i kraniet, er det ikke mulig å si om disse hører til den samme arten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg