Kensington Gardens

Kensington Palace med statue av Vilhelm 3 foran.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kensington Gardens ble tidlig åpent for publikum. Foto fra Round Pond, den runde dammen, fra omkring 1905.

Artikkelstart

Kensington Gardens er en park i London, i bykommunen Kensington and Chelsea, og ligger i Hyde Parks fortsettelse vestover. Parken har et areal på 111 hektar.

Historie

Kensington Gardens var i mer enn 100 år en del av Hyde Park, området der Henrik 8 drev hjortejakt. I 1689 tok Vilhelm 3 av Oranien og Maria 2 initativ til å opprette en egen park. De kjøpte Nottingham House på vestsiden av Hyde Park og døpte palasset Kensington Palace. Maria anla en palasshage i nederlandsk stil for at Vilhelm, som kom fra Holland, skulle kjenne seg hjemme.

Hagen ble utvidet da Marias søster Anna ble dronning i 1702. Hun tok 30 dekar av Hyde Park og ga landskapsarkitekene Henry Wise og George Loudon i oppdrag å lage en hage i engelsk stil. Hun la også til oransjeriet som er plassert ved siden av palasset.

De største endringene kom i 1728 da dronning Caroline, kong Georg 2s hustru, innledet endringene som forvandlet parken til det den er i dag. Hun tok ytterligere 300 dekar av Hyde Park og ba landskapsarkitekten Charles Bridgeman (1690-1738) utvikle et helt nytt hagedesign. Han satte fokus på palasset og en rund dam, Round Pond, som han anla foran bygningen. Ut fra dammen gikk et antall alléer i stråler som hver ga ulik utsikt til palasset. Han skapte den kunstige innsjøen Long Water ved å demme opp bekken Westbourne Stream. Hagene var åpne på lørdager for alle som var respektabelt kledd.

Men moten var lunefull og da dronning Victoria flyttet til Buckingham Palace i 1837, mistet Kensington Garden sin plass i rampelyset og deretter ble hagen bare vedlikeholdt mens all utvikling stoppet opp.

Minnesmerker

Kensington Gardens har flere minnesmerker. Det spektakulære Albert Memorail til minne om dronning Victorias ektemann Albert er plassert helt i utkanten. Videre finnes statuer av oppdageren av Nilen John Hanning Speke og av Edward Jenner, som utviklet en vaksine mot kopper. Også Peter Pan har fått enn bronsestatue. I 2000 åpnet minnesmerket og lekeplassen Diana, Princess of Wales' Memorial Playground.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg