Kenny Bräck

Faktaboks

Kenny Bräck
Født
21. mars 1966, Arvika, Sverige

Artikkelstart

Kenny Bräck, svensk racerkjører. Bräck er den eneste nordiske racerkjører som har vunnet Indianapolis 500, og er den mest suksessrike svenske bilsportutøver siden Ronnie Petersson.

Kenny Bräck kjørte Formel Ford og Formel 3 både i Sverige og England på 1980-tallet. På begynnelsen av 1990-tallet kjørte han Formel Opel Lotus og senere Renault Clio Cup (Europamester i 1992). I 1993 kjørte Bräck Barber Saab Pro-serien i USA og vant denne med seks seire. Deretter fulgte tre år i Formel 3000, først for Madgwick International (1994/1995 - 1 seier) og for Super Nova-teamet i 1996 (3 seire og andreplass i mesterskapet).

Etter testkjøring for Arrows-teamet i Formel 1, satset Kenny Bräck på amerikansk racing, nærmere bestemt på den nystartede Indy Racing League. Etter et beskjedent år resultatmessig for Galles-teamet i 1997, løsnet det i 1998 med seier i mesterskapet med den legandariske A.J. Foyts team. Året etter vant Bräck Indianapolis 500 for det samme teamet.

Før sesongen 2000 signerte Bräck kontrakt med Rahal-Letterman-teamet i CART-serien. Et bra rookie-år gav han fjerdeplass i serien. Året etter kjørte Bräck inn til seier i 4 av løpene og kom til slutt på andreplass i serien. I 2002 kjørte Bräck for Chip Ganassi, men med bare én seier var året en skuffelse. Kenny Bräck returnerte til IRL-serien til 2003-sesongen sammen med Rahal-Letterman-teamet. Et år med mange problemer ble avsluttet med en nesten fatal krasj på Texas Motor Speedway. Brãcks krasj står med de høyste g-kreftene som er notert i slike situasjoner, med en kortvarig topp på 214g. Etter et comeback på Indy 500 i 2005, avsluttet Kenny Bräck sin karriere i IRL/IndyCars.

I de senere år har Bräck konsentrert seg om forretninger, musikk og ett og annet innhopp i ulike racingserier.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg