Kenneth Braithwaite er USAs ambassadør i Norge. Offisielt foto fra 2013.

Kenneth Braithwaite av United States Navy. Falt i det fri (Public domain)

Kenneth J. Braithwaite er en amerikansk marineoffiser og diplomat som siden februar 2018 har vært USAs ambassadør i Norge.

Utnevnelsen som ambassadør ble gjort av president Donald Trump og godkjent av det amerikanske senatet i desember 2017.

Kenneth J. Braithwaite er pensjonert kontreadmiral med 27 års fartstid i den amerikanske marinen og marinereserven (US Navy Reserve). Han har utdannelse fra United States Naval Academy i Annapolis og University of Pennsylvania.

Braithwaite ble utnevnt til fenrik i den amerikanske marinen i 1984. Han ble flyver i 1986. I 1988 ble han overført til kommunikasjonsoppgaver. Braithwaite har tjenestegjort i en rekke ledende posisjoner som spesialist i strategisk kommunikasjon, blant annet i Pakistan. Han har blant annet deltatt i Operation Iraqi Freedom og har gjort NATO-tjeneste i Nord-Atlanteren og i Arktis. Braithwaite har vært fast instruktør ved NATO-skolen i Tyskland. Hans avsluttet sin aktive militærtjeneste i 1993, men han sluttet seg umiddelbart til marinereserven. Han ble gitt opprykk som kontreadmiral i 2007.

Braithwaite gikk av med pensjon i 2011 som viseinformasjonssjef i den amerikanske marinen. Etter oppnådd pensjonsalder var han visepresident i Vizient, et amerikansk firma som tilbyr tjenester innen helsesektoren.

Da Donald Trump ble tatt i ed som USAs president 20. januar 2017, gikk den daværende Obama-utnevnte ambassadøren til Norge, Sam Heins, av fra stillingen. USAs ambassade ble deretter ledet av en chargé d'affaires frem til en ny ambassadør kunne komme på plass.

Kenneth J. Braithwaite deltok i Donald Trumps overgangsteam i forsvarsdepartementet. 19. oktober 2017 nominerte presidenten ham som ny ambassadør til Norge. I høringen i Senatet 30. november, der han skulle godkjennes for stillingen, sa Braithwaite at han ville sette tre hovedmål for USAs forhold til Norge:

Senatet godkjente utnevnelsen av Braithwaite 21. desember 2017, og ble formelt akkreditert av HM Kong Harald som ambassadør til Norge 8. februar 2018, mer enn ett år etter at Heins gikk av.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.