Kenneth Grahame

Faktaboks

Kenneth Grahame
Uttale
grˈeiəm
Født
8. mars 1859
Død
6. juli 1932

Artikkelstart

Kenneth Grahame var en britisk forfatter som særlig huskes for barnebokklassikeren The Wind in the Willows (1908, norsk oversettelse Det suser i sivet, 1949).

Det suser i sivet skildrer en gruppe påkledde dyr med menneskelige egenskaper som lever ved elvebredden og på herregården Toad Hall (Paddeborg). Boka har to eller tre parallelle handlinger. Den handlingstråden som huskes best er de komisk-dramatiske hendelsene som oppstår fra Herr Paddas trang til å prøve alt nytt han kommer over.

Den underliggende historien skildrer et landlig britisk overklasseliv med fisketurer, naturutforskning og annen dyrking av hobbyer. Heri ligger også den mulige tredje tråden, noen kapitler med paganistiske, naturreligiøse skildringer. Kapitlene hvor en bande veseler inntar Paddeborg kan oppfattes som en fabel om den britiske arbeiderklassens opprør mot overklassen.

Grahame skrev også de to barnebøkene The Golden Age (1895) og Dream Days (1898), hvor en gruppe med fem barn streifer rundt på eventyr, dels selvbiografiske minner og dels preget av nyromantikkens naturreligiøsitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg