Kenneth Braithwaite

Faktaboks

Kenneth Braithwaite
Kenneth John Braithwaite II
Født
1960, Livonia, Michigan, USA
Kenneth Braithwaite var USAs ambassadør til Norge fra februar 2018 til mai 2020.
Kenneth Braithwaite
Av .

Artikkelstart

Kenneth Braithwaite er en amerikansk marineoffiser og diplomat som fra februar 2018 til mai 2020 var USAs ambassadør i Norge. I mai 2020 ble han marineminister (Secretary of the Navy), en stilling som er underlagt forsvarsministeren, og han hadde denne stillingen til januar 2021.

Militær karriere

Kenneth Braithwaite er pensjonert kontreadmiral med 27 års fartstid i den amerikanske marinen og marinereserven (US Navy Reserve). Han har utdannelse fra United States Naval Academy i Annapolis og University of Pennsylvania.

Braithwaite ble utnevnt til fenrik i den amerikanske marinen i 1984. Han ble flyver i 1986. I 1988 ble han overført til kommunikasjonsoppgaver. Braithwaite har tjenestegjort i en rekke ledende posisjoner som spesialist i strategisk kommunikasjon, blant annet i Pakistan. Han har blant annet deltatt i Operation Iraqi Freedom og har gjort NATO-tjeneste i Nord-Atlanteren og i Arktis. Braithwaite har vært fast instruktør ved NATO-skolen i Tyskland. Hans avsluttet sin aktive militærtjeneste i 1993, men sluttet seg umiddelbart til marinereserven. Han ble gitt opprykk som kontreadmiral i 2007.

Forretningsmann og ambassadør

Braithwaite gikk av med pensjon i 2011 som viseinformasjonssjef i den amerikanske marinen. Etter oppnådd pensjonsalder var han visepresident i Vizient, et amerikansk firma som tilbyr tjenester innen helsesektoren.

Da Donald Trump ble tatt i ed som USAs president 20. januar 2017, gikk den daværende Obama-utnevnte ambassadøren til Norge, Sam Heins, av fra stillingen. USAs ambassade ble deretter ledet av en chargé d'affaires frem til en ny ambassadør kunne komme på plass.

Kenneth Braithwaite deltok i Donald Trumps overgangsteam i forsvarsdepartementet. 19. oktober 2017 nominerte presidenten ham som ny ambassadør til Norge. I høringen i Senatet 30. november, der han skulle godkjennes for stillingen, sa Braithwaite at han ville sette tre hovedmål for USAs forhold til Norge:

Senatet godkjente utnevnelsen av Braithwaite 21. desember 2017, og han ble formelt akkreditert av HM Kong Harald som ambassadør til Norge 8. februar 2018, mer enn ett år etter at Heins gikk av.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg