Kenneth Braithwaite

Faktaboks

Kenneth Braithwaite

Kenneth John Braithwaite II

født:
1960, Livonia, Michigan, USA
Kenneth J. Braithwaite er USAs ambassadør til Norge.
Kenneth J. Braithwaite
Av .

Kenneth J. Braithwaite er en amerikansk marineoffiser og diplomat som siden februar 2018 har vært USAs ambassadør i Norge. Utnevnelsen som ambassadør ble gjort av president Donald Trump og godkjent av det amerikanske senatet i desember 2017.

24. november 2019 kunngjorde president Trump at han hadde nominert Braithwaite til landets marineminister (Secretary of the Navy), som er underlagt forsvarsministeren.

Militær karriere

Kenneth J. Braithwaite er pensjonert kontreadmiral med 27 års fartstid i den amerikanske marinen og marinereserven (US Navy Reserve). Han har utdannelse fra United States Naval Academy i Annapolis og University of Pennsylvania.

Braithwaite ble utnevnt til fenrik i den amerikanske marinen i 1984. Han ble flyver i 1986. I 1988 ble han overført til kommunikasjonsoppgaver. Braithwaite har tjenestegjort i en rekke ledende posisjoner som spesialist i strategisk kommunikasjon, blant annet i Pakistan. Han har blant annet deltatt i Operation Iraqi Freedom og har gjort NATO-tjeneste i Nord-Atlanteren og i Arktis. Braithwaite har vært fast instruktør ved NATO-skolen i Tyskland. Hans avsluttet sin aktive militærtjeneste i 1993, men han sluttet seg umiddelbart til marinereserven. Han ble gitt opprykk som kontreadmiral i 2007.

Forretningsmann og ambassadør

Braithwaite gikk av med pensjon i 2011 som viseinformasjonssjef i den amerikanske marinen. Etter oppnådd pensjonsalder var han visepresident i Vizient, et amerikansk firma som tilbyr tjenester innen helsesektoren.

Da Donald Trump ble tatt i ed som USAs president 20. januar 2017, gikk den daværende Obama-utnevnte ambassadøren til Norge, Sam Heins, av fra stillingen. USAs ambassade ble deretter ledet av en chargé d'affaires frem til en ny ambassadør kunne komme på plass.

Kenneth J. Braithwaite deltok i Donald Trumps overgangsteam i forsvarsdepartementet. 19. oktober 2017 nominerte presidenten ham som ny ambassadør til Norge. I høringen i Senatet 30. november, der han skulle godkjennes for stillingen, sa Braithwaite at han ville sette tre hovedmål for USAs forhold til Norge:

Senatet godkjente utnevnelsen av Braithwaite 21. desember 2017, og ble formelt akkreditert av HM Kong Harald som ambassadør til Norge 8. februar 2018, mer enn ett år etter at Heins gikk av.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg