Ken Saro-Wiwa

Faktaboks

Ken Saro-Wiwa
egentlig Kenule Beeson Saro-Wiwa
Uttale
sˈaro-wˈiwa
Født
10. oktober 1941, Bori ved Port Harcourt, Nigeria
Død
10. november 1995, Port Harcourt, Nigeria

Artikkelstart

Ken Saro-Wiwa var en nigeriansk forfatter, forlegger og politiker som ble henrettet under militærdiktaturet til general Sani Abacha. Han var blitt anklaget for høyforræderi fordi han kjempet for interessene til minoritetsfolket ogoni i det oljerike Nigerdeltaet.

Forfatterskap

Saro-Wiwas mest kjente roman er Sozaboy: A Novel in Rotten English (1985), skrevet på pidgin-engelsk, der han forteller historien om en soldat i den nigerianske borgerkrigen. Hans popularitet som forfatter skyldtes blant annet en tv-serie om en nigeriansk lurendreier av en forretningsmann, Basi & Co, som det ble laget mer enn 150 episoder av og gikk på nigeriansk tv fra 1985 til 1990. Grunnlaget for serien var romanen Basi and Company: A Modern African Folktale (1977) og oppfølgeren Mr. B. Again (1989).

Saro-Wiwas ga også ut en rekke andre romaner, noveller og dikt, mange av dem med et klart politisk budskap mot undertrykkelsen av minoritetene i Nigeria og mot krig og diktatur, som Prisoner of Jebs (1988).

Saro-Wiwa har også et stort politisk forfatterskap, blant annet On a Darkling Plain: An Account of the Nigerian Civil War (1989), som tar utgangspunkt i hans personlige opplevelser i borgerkrigen, Nigeria: The Brink of Disaster (1991) og Genocide in Nigeria: The Ogoni Tragedy (1992). Han sto i spissen for bevegelsen for ogonifolkets rettigheter, og kritiserte særlig regjeringen og oljeselskapene for å skape en økologisk katastrofe i deltaområdet. Saro-Wiwa ble arrestert og fengslet flere ganger før han ble henrettet 10. november 1995, sammen med åtte andre ogoni-aktivister etter en farse av en rettssak.

Fengselsdagbok: Nigeria og Shell - Krigen mot ogoniene, utgitt i 1995 (Originaltittel: A Month and a Day. Norsk oversettelse 1996) er den posthumt utgitte fengselsdagboken hans.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Doron, Roy; Falola, Toyin (2016). Ken Saro-Wiwa. Ohio University Press. ISBN 978-0821422014.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg