Faktaboks

Keith Floyd
Født
23. desember 1943, Berkshire, England
Død
14. september 2009, Doreset, England
Keith Floyd, circa 1991
Av /Getty Images.

Keith Floyd var en engelsk kokk og TV-personlighet. Floyd banet vei for senere engelske TV-kokker som Jamie Oliver og James Martin.

TV-karriere

Ved en serie tilfeldigheter fikk Keith Floyd en karriere som TV-kokk. Det startet med at han utgav en kokebok tidlig på 1980-tallet, og deretter fikk et fast innslag på lokalradio i Bristol hvor han snakket om oppskrifter. Snart fikk han sjansen av TV-produsent David Pritchard i BBCs avdeling i Bristol til å lage en fjernsynsserie.

Floyd var en eksentrisk og uforutsigbar mann som brøt med samtidens formelle konvensjonelle stil. Han ble ofte filmet mens han lagde mat på uvanlige lokasjoner, gjerne utendørs, og som regel med et glass rødvin i hånda. Han snakket heller ikke bare til kamera, men også til teamet bak kamera.

Floyd var ikke utdannet kokk. Det var som regel ikke spesielt sofistikerte retter han lagde på TV, men han var likevel en dyktig kokk med god teknikk og teft for å sette sammen smaker.

Da Floyd døde av hjerteinfarkt i 2009, ble han hyllet av kjente engelske kokker som Anthony Worral Thompson og Marco Pierre White. Jamie Oliver har en presentatørstil som ligner på Floyds, med tilsynelatende lettvint matlaging, som likevel er basert på sterk fagkunnskap. TV-kokken James Martin laget i 2017 en serie for ITV hvor han kjørte rundt i Frankrike i Floyds gamle bil, og ofte laget mat andre steder enn i et TV-studio, for eksempel utendørs.

Selv var Floyd kritisk til moderne TV-kokker i et intervju som ble sendt like etter hans død. Han mente at de var mer opptatt av å fremme seg selv enn maten.

Andre bedrifter

Før Floyd ble en kjent TV-personlighet hadde han drevet restauranter i Bristol og i franske L'Isle-sur-la-Sorgue. Han importerte også vin fra Frankrike. Etter at TV-karrieren tok av, fortsatte han som restauratør, og drev for eksempel Maltsters Arms i Tuckenhay, hvor han blant annet jobbet med den franske kokken Jean Christophe Novelli. Maltsters måtte etter hvert stenge dørene på grunn av økonomiske problemer, noe som førte til konkurs for Floyd.

Han hadde et uryddig privatliv, med fire ekteskap og vedvarende økonomiske problemer. Han bodde i perioder i Frankrike, Spania og Irland. Floyd var ofte på reise for å utforske lokale matkulturer omkring i verden, og mot slutten av livet gikk han inn i flere prosjekter i Sørøst-Asia. Til tross for sine problemer var Floyd hardtarbeidende, og produserte blant annet 19 TV-serier og utgav 25 bøker, i tillegg å være restauranteier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg