Kedah, delstat (sultanat) i Malaysia, lengst nordvest i Malayahalvøya (Peninsular Malaysia); 9426 km2 med 1 650 000 innb. (2000). Kun 39 % bor i byer. De fleste innbyggerne er malayer. Hovedstad: Alor Setar (114 900 innb. 2000).

Består av en smal kystslette langs Malakkastredet som hever seg opp mot de tett skogkledde Western- og Bintangfjellene i øst. Kedahsletta er et av landets viktigste risproduserende områder; videre dyrkes kokospalmer og kautsjuk på store plantasjer. Mineralske ressurser omfatter tinn, wolfram og jernmalm. Etablert turistindustri på Langkawi-øyene, landets mest populære feriested. Både vei- og jernbaneforbindelsen mellom Penang og Thailand går gjennom Kedah.

Bujangdalen var sete for et hindu-buddhistisk kongedømme fra 300- til 600-tallet e.Kr. Kom siden under innflytelse av Sri Vijaya-kongedømmet på Sumatra til ut på 700-tallet, deretter under thai-kongedømmer frem til ca. 1400-tallet. Penang ble avstått til Storbritannia i 1796 og 1800 for i gjengjeld å få beskyttelse mot Thailand som på ny var blitt en trussel. Ble likevel en del av Thailand fra 1821 til 1909. Var en del av Thailand i lengre perioder frem til begynnelsen av 1900-tallet, da Storbritannia overtok styret. Delstaten var lenge noe isolert i forhold til nabostatene, og var i en kort periode under den annen verdenskrig okkupert av Thailand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.