Kedah, delstat (sultanat) i Malaysia, lengst nordvest i Malayahalvøya (Peninsular Malaysia); 9426 km2 med 1 650 000 innb. (2000). Kun 39 % bor i byer. De fleste innbyggerne er malayer. Hovedstad: Alor Setar (114 900 innb. 2000).

Består av en smal kystslette langs Malakkastredet som hever seg opp mot de tett skogkledde Western- og Bintangfjellene i øst. Kedahsletta er et av landets viktigste risproduserende områder; videre dyrkes kokospalmer og kautsjuk på store plantasjer. Mineralske ressurser omfatter tinn, wolfram og jernmalm. Etablert turistindustri på Langkawi-øyene, landets mest populære feriested. Både vei- og jernbaneforbindelsen mellom Penang og Thailand går gjennom Kedah.

Bujangdalen var sete for et hindu-buddhistisk kongedømme fra 300- til 600-tallet e.Kr. Kom siden under innflytelse av Sri Vijaya-kongedømmet på Sumatra til ut på 700-tallet, deretter under thai-kongedømmer frem til ca. 1400-tallet. Penang ble avstått til Storbritannia i 1796 og 1800 for i gjengjeld å få beskyttelse mot Thailand som på ny var blitt en trussel. Ble likevel en del av Thailand fra 1821 til 1909. Var en del av Thailand i lengre perioder frem til begynnelsen av 1900-tallet, da Storbritannia overtok styret. Delstaten var lenge noe isolert i forhold til nabostatene, og var i en kort periode under den annen verdenskrig okkupert av Thailand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.