Kedah

Artikkelstart

Kedah er en delstat i Malaysia, lengst nordvest i den malaysiske delen av Malayahalvøya. Delstaten har et areal på 9426 kvadratkilometer og består av en smal kystslette langs Malakkastredet som hever seg opp mot de tett skogkledde Western- og Bintangfjellene i øst. Delstaten omfatter også øygruppen Langkawi. Hovedstad er Alor Setar.

Faktaboks

Uttale
kedˈah
Også kjent som

mayisk Kedah Darul Aman

Delstaten har 2 071 900 innbyggere (2015). De viktigste befolkningsgrupper er malayere (76,0 prosent), kinesere (12,7 prosent) og indere (6,9 prosent).

Delstatens overhode

Kedah er et konstitusjonelt og arvelig monarki. Delstatens overhode har tittel av sultan, og har sete i byen Anak Bukit, åtte kilometer nord for Alor Setar.

Økonomi og næringsliv

Cirka halvparten av Malaysias risproduksjon skjer i delstaten. Det dyrkes også kokospalmer og kautsjuk på store plantasjer. I delstaten er det tinn- og jernmalmgruver. Den industrielle virksomhet omfatter også produksjon av blant annet motorvogner, farmasøytiske produkter og gjødning. Turismen har økende betydning for delstatens økonomi, spesielt på grunn av øygruppen Langkawi, som er landets mest populære feriested. Det er vei- og jernbaneforbindelser gjennom delstaten nordover til Thailand og sørover til delstaten Penang og Kuala Lumpur.

Historikk

Bujangdalen var sete for et hindu-buddhistisk kongedømme fra 300- til 600-tallet evt. Dette kongedømmet var siden under innflytelse av Sri Vijaya-kongedømmet på Sumatra til ut på 700-tallet, og deretter under thai-kongedømmer fram til cirka 1400-tallet. Øya Penang ble avstått til Storbritannia av sultanen av Kedah i 1796, mens fastlandsdelen Seberang Prai ble avstått i 1800 for i gjengjeld å få beskyttelse mot Thailand, som på ny var blitt en trussel. Kedah ble likevel en del av Thailand fra 1821 til 1909, da Storbritannia overtok styret i henhold til en britisk-thailandsk avtale.

Delstaten var lenge noe isolert i forhold til nabostatene, og var i en kort periode under andre verdenskrig okkupert av Thailand. Etter andre verdenskrig ble Kedah forent med det resterende av Malaya og inngikk som en del av Malaya-føderasjonen ved dens opprettelse i 1948 og av Malaysia i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg