Kazanlâk er en by i Bulgaria, sør for Balkanfjellene, 170 km øst for Sofia og 170 km vest for svartehavsbyen Burgas. Byen har 44 760 innbyggere (2017).

Kazanlâk er i den østlige delen av Rosedalen, som geologisk omfatter to elvedaler; Strayamadalen i vest og Tundsjadalen i øst. I Rosedalen har det siden 1650 vært drevet med rosedyrking for fremstilling av rosenolje. Kazanlâk er et sentrum for denne industiren i Bulgaria. Byens øvrige industri omfatter produksjon av metallvarer, tekstiler og konserver.

Byens rosemuseum, som ble etablert i 1969 og holder til i det tidligere roseinstituttet, er verdens eneste museum for roser. Her kan man se den historiske utviklingen av fremstillingen av rosenolje i Bulgaria. Siden 1903 har det hvert år blitt avholdt en rosefestival i byen. Festivalen finner sted i juni måned og samler flere tusen turister.

I den nordlige utkanen av byen ligger en trakisk grav fra 300–200-tallet fvt., med unike murmalerier. Graven står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Utenfor byen er det to nasjonalparker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.