Kazanlâk

Artikkelstart

Kazanlâk er en by i Bulgaria, sør for Balkanfjellene, 170 km øst for Sofia og 170 km vest for svartehavsbyen Burgas. Byen har 44 760 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
kazanlˈâk

Kazanlâk er i den østlige delen av Rosedalen, som geologisk omfatter to elvedaler; Strayamadalen i vest og Tundsjadalen i øst. I Rosedalen har det siden 1650 vært drevet med rosedyrking for fremstilling av rosenolje. Kazanlâk er et sentrum for denne industiren i Bulgaria. Byens øvrige industri omfatter produksjon av metallvarer, tekstiler og konserver.

Byens rosemuseum, som ble etablert i 1969 og holder til i det tidligere roseinstituttet, er verdens eneste museum for roser. Her kan man se den historiske utviklingen av fremstillingen av rosenolje i Bulgaria. Siden 1903 har det hvert år blitt avholdt en rosefestival i byen. Festivalen finner sted i juni måned og samler flere tusen turister.

I den nordlige utkanen av byen ligger en trakisk grav fra 300–200-tallet fvt., med unike murmalerier. Graven står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Utenfor byen er det to nasjonalparker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg