Kautokeino flyplass er en tidligere militær flystripe nord for Kautokeino tettsted, i området Gáhkkomaras. Rullebanen er av grus og er 1200 meter. Området leies nå av Statsbygg fra Fefo.

Historie

Kautokeino flyplass
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Flystripen i Kautokeino ble bygget av tyske Luftwaffe under andre verdenskrig, til bruk som nødlandingsplass, og i 1943 utvidet til feltflyplass. Etter krigen opprettet Flyvåpenet en radiostasjon i Kautokeino. Forsyninger og utstyr ble flydd inn med sjøfly, som landet på Altaelva eller lokale vann.

Radiostasjonen ble oppgradert med radar i 1955, og flystripen ble deretter oppgradert i 1958 av Luftforsvaret, for å kunne supplere radarstasjonen bedre. Flygingene ble hovedsakelig utført med Forsvarets Twin Ottere.

I juni 1970 landet et F5 jagerflyflystripen. Selv om banen var for kort, gikk det greit ved bruk av bremsefallskjerm og ekstra kraft ved avgang.

Planer om sivil drift

Kautokeino kommune vedtok i 2016 å jobbe for sivil drift ved flystripen, i første omgang som beredskapsflyplass for ambulansefly, og på sikt med ordinær rutedrift. Anløp av ambulansefly vil redusere reisetiden for akuttpasienter vesentlig, og det er kommunens hovedargument for å oppgradere flyplassen. I kartleggingsarbeidet har kommunen blant annet søkt bistand hos eieren av Eggemoen flyplass.

Avinor gjennomførte en vurdering av mulighetene i 2012. De anslo bygging av lufthavn til cirka 530 millioner kroner, og en årlig drift på 28 millioner kroner. Avinor anbefalte at Kautokeino flyplass ikke ble oppgradert til regional lufthavn.

I 2022 søkte Kautokeino kommune om konsesjon for flyplassetablering hos Luftfartstilsynet. I konsesjonssøknaden la kommunen opp til asfaltert rullebane og oppføring av hangar. De forutsetter at flyplassen skal være åpen for alle, men tilpasses taxiflyging.

Nøkkeldata

  • IATA: QKX
  • ICAO: ENKA
  • Banelengde: Cirka 1200 meter, grusdekke

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg