Kaukasia - historie

Myten om Prometevs og sagnet om argonautene viser at Kaukasia for de gamle grekere stod i et fjernt romantisk skjær, men fra 600-tallet f.Kr. hadde de gjennom sine kolonier ved Svartehavet en viss forbindelse med området. Allerede i det annet årtusen hadde de kaukasiske stammene dannet sine første stammeforbund, bl.a. Kolkhis, Iberia og det kaukasiske Albania. I det siste hundreår før Kristus kom det sørlige Kaukasia under Armenia og så med Armenia under Roma, senere under de østromerske keisere. På 600-tallet e.Kr. erobret araberne Kaukasia, og de brakte med seg islam og det arabiske språk. Fra 800- til 1000-tallet oppstod det en sterk og kristen georgisk stat på befridd område, men væringene seilte på 900-tallet nedover Volga og herjet ved den kaspiske kyst. På 1000-tallet herjet så seldsjukkene i området, og mongolene på 1200-tallet. Fra 1400-tallet av var Kaukasia gjenstand for rivaliseringer mellom tyrkere og persere.

Den russiske fremtrengning i Kaukasia ble innledet på 1500-tallet og skjøt fart da Peter den store 1722–23 tok Derbent og Baku fra Persia. Etter krigen med Tyrkia 1768–74 fikk Russland de kabardinske områdene, og russerne ble beskytter for de georgiske herskerne. I 1801 ble så Georgia annektert og innlemmet i Russland. Etter den russisk-persiske krig 1827–28 erobret Russland hele kysten i øst og vest. Fra 1816 innledet russerne systematisk krig mot de muslimske fjellstammene i Kaukasias indre, og det tok innpå femti år før motstanden var slått ned i 1864. Leder for opprørsflokkene var krigerpresten Sjamyl, som ble fanget 1859. 50 000 tsjerkesser og abkhaser utvandret til Tyrkia. Landet ble deretter vidtgående russifisert, delvis også industrialisert, og det utviklet seg en arbeiderbevegelse i Kaukasia, især i Baku.

Etter bolsjevikrevolusjonen prøvde georgierne og armenerne forgjeves å etablere selvstendige republikker, men hele området ble etter hvert innlemmet i Sovjetunionen. Se Armenia (historie) og Georgia (historie).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg