Kauai

Artikkelstart

Kauai er den nordligste av de fire store Hawaii-øyene i delstaten Hawaii i USA. Den ligger ca. 150 km nordvest for Oahu, er ca. 1431 km2 stor og har 72 159 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
kauˈai

Natur

Na Pali-kysten
.
Lisens: CC BY 2.0

Kauai regnes som en av verdens vakreste øyer. Den indre delen av øya består av dypt nedskårne vulkanske fjell, som hever seg til 1000–1500 moh. Høyeste punkt er Kawaikini (1598 moh.). I vest strekker en dyp kløft seg i retning nord–sør og danner Waimea Canyon. Langs nordvestkysten strekker den bratte og furete klippekysten Na Pali seg. Et platå, ca. 1200 moh., inneholder sumpområdet Alakai Swamp, hvor det praktisk talt alltid er tåke. Området er tilholdssted for flere unike fuglearter. Sørkysten består av sletteland og omfatter de viktigste jordbruksområdene.

Toppen og nordøstskråningen av fjellet Waialeale (1569 moh.) har en gjennomsnittlig årsnedbør på ca. 12 300 mm. Det ansees (sammen med Cherrapunji i India) å være jordens mest nedbørrike sted. På sørvestskråningen er årsnedbøren ca. 500 mm.

Befolkning

Befolkningen er svært blandet og fordeler seg med 25 prosent hawaiisk eller delvis hawaiisk bakgrunn, ellers jevnt fordelt mellom japanere, filippinere, europeere og folk med blandet, ikke-hawaiisk bakgrunn.

Næringsliv

Turisme er øyas viktigste næringsvei. Det dyrkes blant annet guava, taro og papaya. Produksjon av solsikkefrø og kaffe dyrkes i en viss grad til erstatning for den tidligere så dominerende sukkerrørsproduksjonen. I 1992 ble Kauai meget hardt rammet av orkanen Iniki. Orkanen forårsaket skader til en verdi av 1,6 milliarder USD, og var en av de dyreste naturkatastrofer i USAs historie til da.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg