Katherine Johnson

Faktaboks

Katherine Johnson
Født
26. august 1918, West Virginia, USA
Død
24. februar 2020
Virginia, USA
NASA matematiker Katherine Johnson ved NASA Langley Research Center.

Artikkelstart

Katherine Johnson var en amerikansk matematiker mest kjent for sine baneberegninger innen bemannet romfart for Mercury, Apollo og romferge–programmene. Hun jobbet først for forgjengeren til NASA, National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) i perioden 1953 til 1958 og deretter for NASA, der hun arbeidet til hun gikk av med pensjon i 1988.

Johnson arbeidet i NASA som matematiker i overgangen fra manuelle matematiske beregninger til bruk av datamaskiner. Det var Johnson som dobbeltsjekket baneberegningene foretatt av datamaskiner for Gemini-ferden i 1962, der John Glenn var første amerikaner i bane rundt jorden. Glenn hadde før ferden angivelig sagt at hvis Johnson bekreftet bergegningene, ville det være godt nok («then I’m ready to go.»). Johnson arbeidet også med matematikken rundt manøvrene som ble foretatt i rommet under Apollo-ferdene.

Johnson var den første kvinnen kreditert som medforfatter i en rapport publisert av Flight Research Division in NASA Langley for rapporten «Determination of Azimuth Angle at Burnout for Placing a Satellite Over a Selected Earth Position». Rapporten ble utgitt i 1960.

Johnson er skildret i filmen Hidden Figures fra 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg