Tittelsiden til Under the Window (1878) skrevet og illustrert av Kate Greenaway.

Under the Window av Kate Greenaway/Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Kate Greenaway var en britisk barnebokillustratør, barnebokforfatter og akvarellmaler. Hun er kjent som en av de mest innflytelsesrike illustratører i Europa i siste halvdel av 1800-tallet. I samtidens dekorative, romantiske stil skildret hun blant annet lykkelige barn i nostalgiske klær og i idylliske omgivelser. Greenaway var også aktiv innen the Arts and Crafts Movement.

Hun var for det meste selvlært som kunstner, og fikk sine første illustrasjoner publisert i 1867. I årene som fulgte illustrerte hun en mengde barnebøker, og i 1878 debuterte hun også som barnebokforfatter, med Under the Window. Boka var en samling enkle og sjarmerende dikt, og sammen med illustrasjoner av glade barn, blomster og eventyrlig idyll, ble den umiddelbart en bestselger.

Greenaway skapte sin egen stil av sirlige strektegninger, avdempede farger og uttrykk som fremstår uskyldsrene og romantiske. Hun ble svært berømt i sin samtid, både i Europa og i USA. Sammen med kollegene Randolph Caldecott  og Walter Crane var hun med på å høyne bokillustrasjonens kunstneriske status. 

Ved å kle opp sine tegnede barnekarakterer i en gjennomført nostalgisk empirestil, ble Greenaway også en trendsetter innen klesmote. Foreldre begynte å kle barna sine i samme type klær, og det store varehuset Liberty i London solgte barneklær som stilmessig etterlignet hennes barnebokillustrasjoner. 

Ved siden av å illustrere bøker malte hun akvareller og holdt utstillinger. I 1890 ble hun valgt inn medlem av Royal Institute of Painters in Water-colour.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.