Kate Greenaway

Faktaboks

Kate Greenaway
Catherine Greenaway
Uttale
grˈi:nəwei
Født
17. mars 1846, London
Død
6. november 1901, London
Tittelsiden til Under the Window (1878) skrevet og illustrert av Kate Greenaway.

Artikkelstart

Kate Greenaway var en britisk barnebokillustratør, barnebokforfatter og akvarellmaler. Hun er kjent som en av de mest innflytelsesrike illustratører i Europa i siste halvdel av 1800-tallet. I samtidens dekorative, romantiske stil skildret hun blant annet lykkelige barn i nostalgiske klær og i idylliske omgivelser. Greenaway var også aktiv innen the Arts and Crafts Movement.

Toneangivende barnebokillustratør

Kate Greenaway illustrerte en mengde barnebøker. Her er en side fra hennes ABC-bok, A Apple Pie (1886).
Av .

Hun var for det meste selvlært som kunstner, og fikk sine første illustrasjoner publisert i 1867. I årene som fulgte illustrerte hun en mengde barnebøker, og i 1878 debuterte hun også som barnebokforfatter, med Under the Window. Boka var en samling enkle og sjarmerende dikt, og sammen med illustrasjoner av glade barn, blomster og eventyrlig idyll, ble den umiddelbart en bestselger.

Greenaway skapte sin egen stil av sirlige strektegninger, avdempede farger og uttrykk som fremstår uskyldsrene og romantiske. Hun ble svært berømt i sin samtid, både i Europa og i USA. Sammen med kollegene Randolph Caldecott og Walter Crane var hun med på å høyne bokillustrasjonens kunstneriske status.

Trendsetter

Ved å kle opp sine tegnede barnekarakterer i en gjennomført nostalgisk empirestil, ble Greenaway også en trendsetter innen klesmote. Foreldre begynte å kle barna sine i samme type klær, og det store varehuset Liberty i London solgte barneklær som stilmessig etterlignet hennes barnebokillustrasjoner.

Ved siden av å illustrere bøker malte hun akvareller og holdt utstillinger. I 1890 ble hun valgt inn medlem av Royal Institute of Painters in Water-colour.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg