Kata Dalström

Faktaboks

Kata Dalström

Anna Maria Katarina Dalström

Født
18. desember 1858, Emtöholm, Dalhems socken, Kalmar län, Sverige
Død
11. desember 1923, Stockholm
Kata Dalström, fotografert en gang mellom 1910 og 1915.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Kata Dalström var en svensk sosialistisk forfatter, politiker og agitator, en av Sveriges mest betydelige folketalere.

Som datter av en bruksbestyrer i Bergslagen ble Dalström født inn i et borgerlig miljø, samtidig som hun i oppveksten hadde nær omgang med arbeiderbarn. Hun var en hengiven folkeopplyser og skrev bøker om blant annet gresk mytologi, vikinger og buddhismen. Kata Dahlström var aktiv innenfor avholdsbevegelsen og var en sterk talsperson for Norges rett til å bryte ut av unionen med Sverige.

Hun kom tidlig i kontakt med radikale personligheter som Hjalmar Branting og Ellen Key, og sluttet seg i 1893 til det sosialdemokratiske partiet. Hun viste seg raskt å ha evner som taler og agitator, og ble i de følgende årene sterkt etterspurt som taler på arbeiderforsamlinger rundt omkring i landet.

Etter hvert beveget hun seg til venstre for hovedlinjen i partiet, og kom i 1915 med i Zimmerwaldbevegelsen, en forløper for den kommunistiske internasjonale. I 1917 gikk hun ut av det sosialdemokratiske partiet for å slutte seg til det nystartede Sveriges socialdemokratiska vänsterparti. I 1920 deltok hun på Kominterns verdenskongress i Moskva, men ble med tiden skeptisk til bolsjevikenes harde metoder og programfestede ateisme. Selv var hun sterkt religiøst engasjert og så kristendommen som fullt og helt forenlig med sosialismen (se kristelig sosialisme). Mot slutten av livet kom hun til å interessere seg for buddhisme og teosofi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg