Kastellorizo

Artikkelstart

Kastellorizo er en øy i Egeerhavet i Hellas. Den ligger rett utenfor kysten av Tyrkia og er den østligste og minste av de bebodde øyene i Dodekanesene. Det offisielle navnet på øya er Megisti, som også er navnet på kommunen. Øya har et areal på 9 km2, og ved folketellingen i 2011 hadde den 492 innbyggere.

Faktaboks

Uttale

kastel'orizo

Også kjent som
Megisti
gresk: Καστελλόριζο Kastellorizo

Reiseliv er den viktigste næringen, i tillegg til svampfiske og noe jordbruk, med dyrking av oliven og druer. Kystlinjen er bratt og kun tilgjengelig på østsiden, der den eneste landsbyen, Megisti eller Kastellorizo, befinner seg.

Navnet Megisti ble brukt i antikken og betyr 'den største'. Det refererer til at øya er den største av en øygruppe med samme navn, der de fleste øyene tilhører Hellas og noen få Tyrkia. Hovedøya ligger kun 1,25 nautiske mil fra Tyrkias sørkyst.

Navnet Kastellorizo er det mest brukte siden 1100-tallet og stammer fra ridderordenen på Rhodos. Øya var okkupert av ulike makter, inntil den fra 1512 hovedsakelig lå under osmansk herredømme. Øya ble formelt en del av Hellas sammen med de øvrige Dodekanesene i 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg