Kaspar Hauser. Tegning av Johann Georg Laminit (1775–1848) etter en radering av Friedrich Fleischmann fra Nürnberg (1791–1834)

Kaspar Hauser av Tegning av Johann Georg Laminit (1775–1848) etter en radering av Friedrich Fleischmann aus Nürnberg (1791–1834). Falt i det fri (Public domain)

Kaspar Hauser var et hittebarn med gåtefull bakgrunn som dukket opp i Nürnberg i Tyskland i 1828. Da var han rundt 16 år gammel. Selv om han var nesten helt uten språk, fikk han etter hvert formidlet at han hadde tilbrakt sitt liv i et mørkt rom uten kontakt med omverdenen, og hadde livnært seg kun av brød og vann som noen satte inn til ham.

Skjebnen fascinerte samtiden, og Kaspar Hauser, som han ble kalt, ble med ett slag berømt. Flere betydelige personer tok seg av ham. I 1831 adopterte den engelske lord Stanhope ham.

En dag i 1833 kom Kaspar Hauser hjem med et dødelig knivstikk i brystet og døde tre dager senere. Man fant aldri ut hvem som stod bak ugjerningen, og det oppstod en rekke teorier om hans opphav, liv og dødsårsak. Fortsatt er dette uklart, og Kaspar Hauser fascinerer den dag i dag både kunstnere og forskere.

Den hemmeligheten som omgav hans liv, har gjort ham til tema for en rekke forfattere, blant andre Paul Verlaine, Georg Trakl i Kaspar Hauser Lied (1903), Jakob Wassermann i romanen Caspar Hauser oder Die Trägheit des Herzens (1908) og Peter Handke i teaterstykket Kaspar (1968). I 1973 laget Werner Herzog en film basert på hans skjebne med tittelen Jeder für sich und Gott gegen alle (Alle for seg og Gud mot alle).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.