Karpe Diem er en norskspråklig rapgruppe fra Oslo, bestående av rapperne Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (født 3. juni 1984) og Chirag Rashmikant Patel (født 20. juli 1984).

Karpe Diem ble startet i 2000 da Abdelmaguid og Patel møttes på Oslo handelsgymnasium og dannet gruppen for å delta på Ungdommens Kulturmønstring. Fire år senere debuterte Magdi og Chirag med EP-en Glasskår. I 2006 utga de sitt første album, og de har siden opparbeidet seg en status som Norges mest populære rappere. 

Glasskår var preget av gruppas politiske ståsted og erfaringene de hadde hatt som norske ungdommer med flerkulturell bakgrunn. EP-en nådde noe overraskende umiddelbart et stort publikum, solgte over 5000 eksemplarer og holdt seg på VG-lista i seks uker. Samtidig gjorde de to seg bemerket med gjesteopptredener, både alene og sammen. Patel, da under artistnavnet Chicosepoy, samarbeidet med RSP og Cam'n A-Lee, mens duoen gjestet Apollo sin singel «Kjære Mamma» og deltok på Tommy Tee sin mixtape H.E.A.T. og Gatas Parlament sin Bootlegs, b-sider og bestiser.

Karpe Diem gikk så til plateselskapet Bonnier Amigo, og her utga de i 2006 sitt første album, Rett fra hjertet. Drevet av hitsingelen «Piano» holdt albumet seg 16 uker på VG-lista, solgte over 18 000 eksemplarer og vant Alarmprisen. Det ble også nominert til Spellemannprisen i klassen hiphop. To år senere kom Fire Vegger, oppfølgeren til Rett fra hjertet, ut. Albumet, som inneholdt kjente singler som «Stjerner», «Under overflaten (som Marit Larsen)», «Vestkantsvartinga» og «Krølla 50'lapp y'all», lå 28 uker på VG-lista og vant Spellemannprisen for beste hiphop-album.

I 2010 kom Karpe Diem med sitt tredje album, Aldri solgt en løgn. Albumet ble deres første kritikerroste utgivelse, og gikk, som tidenes første norske hiphopalbum, til topps på VG-lista. Karpe Diem ble igjen nominert til Spellemannprisen for beste hiphop-album, mens singelen «Ruter» ble nominert til årets hit. Kanskje mer bemerkelsesverdig og overraskende ble de også, som de første norske utøvere av urban musikk, utnevnt til «årets spellemenn» for 2010.

Suksessen fortsatte for hiphopduoen da de samme år vant den aller første Bendiksenprisen, en pris opprettet av musikerorganisasjonen GramArt. Året etter ble Patel og Abdelmaguid tildelt Sigval Bergesen d.y.s Almennyttige Pris i Gamle Logen, Oslo. Prisen går til noen som har utført «fremragende arbeid innen allmennyttig virksomhet», og er på til sammen to millioner kroner. Den ene delen av prisen er en gave på 1,5 millioner kroner som skal doneres videre til et veldedig formål. Karpe Diem valgt å gi pengene til Røde Kors, en organisasjon Oslogruppen har samarbeidet tett med i hele sin aktive karriere. Den andre delen av prisen, en halv million kroner til duoen selv, valgte de å bruke på en gratiskonsert på Rockefeller i Oslo for fans under 18 år.

I 2012 kom Karpe Diem ut med albumet Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden. De hadde siden sist album brutt samarbeidet med plateselskapet Bonnier Amigo, og deres fjerde album kom ut gjennom Petroleum Records og Sony Music. Albumet fikk to uker på førsteplass på VG-lista, og jevnt over gode kritikker. Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden ble produsert av svenske Astma & Rocwell, og hadde gjesteopptredener av blant annet Kråkesølv, Yosef fra MadCon og Maria Mena. Albumets første singel «Toyota'n til Magdi» ble av norske musikkanmeldere kåret til årets syvende beste låt i KritikertoppenNye Takter sin årlige kåring.

I november 2015 startet Karpe Diems musikalske prosjekt Heisann Montebello. Med Heisann Montebello ble låtene, alle med respektive musikkvideoer, sluppet periodevis. Først ut var sangene «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», «Hvite menn som pusher 50» og «Au Pair». De tre låtene var det mest eksplisitt politiske Karpe Diem har vært siden debuten Glasskår i 2004, og utgivelsen ble både kritikerrost og svært omdiskutert. «Hvite menn som pusher 50» ble kåret til årets musikkvideo på Spellemannprisen i 2016, mens «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» ble nominert til både årets låt og årets musikkvideo.

De neste fire låtene ble så sluppet enkeltvis fra 1. februar til 29. august 2016. Til sammen dannet disse syv låtene albumet Heisann Montebello, som ble en gjenganger på listene over årets beste album. Samtidig vant Karpe Diem to P3 Gull-priser, for årets låt («Lett å være rebell i kjellerleiligheten din») og for årets liveartist, og to Spellemannpriser, for beste artist innen urban musikk og for årets album.

Karpe Diem videreførte så universet de hadde skapt rundt Heisann Montebello med en større turné i 2017, der høydepunktet var tre utsolgte konserter i Oslo Spektrum. Konsertserien Heisann Spektrum dannet så grunnlaget for hybridfilmen Adjø Montebello som avsluttet hele prosjektet i desember 2017. Adjø Montebello var en blanding av dokumentar, konsertopptak og eksperimentelle sketsjer. Filmen ble kun vist på utvalgte kinoer i fire dager, men hadde likevel over 50 000 besøkende. I forbindelse med filmen ble det også sluppet ytterligere to låter til Heisan Montebello-albumet.

Karpe Diem deltok på både minnekonserten i Oslo domkirke og den nasjonale minneseremonien i Oslo Spektrum etter tragediene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Under den nasjonale minneseremonien fremførte Karpe Diem låten «Tusen tegninger», mens de i Oslo domkirke spilte både «Tusen tegninger» og en tilpasset versjon av «Byduer i dur». Begge låtene er fra albumet Aldri solgt en løgn. I 2012 fremførte Karpe Diem låten «Påfugl», fra albumet Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden, under minnekonserten for 22. juli på Rådhusplassen, og under Nobels Fredspriskonsert.

I 2013 gav Karpe Diem ut biografien Dødtid – Bilder og turnénotater. Bildene i boken er tatt av fotografen Michael Ray Vera Cruz Angeles («akam1k3»). Magdi og Chirag står for det tekstlige materialet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.