Karlebotnmannen
«Karlebotnmannen» ble funnet i Stuorravuonna, Unjárga (Karlebotn, Nesseby) og er datert til ca. år 2000 fvt. Figuren er skåret ut av reinhorn. I dette området har man gjort flere funn etter bosetninger fra yngre steinalder.
Karlebotnmannen
Av .

Karlebotn-funnene er en rekke boplasser av steinalderkarakter, funnet på tre forskjellige steder innenfor bebyggelsen på Karlebotn i Nesseby.

Dels dreier det seg om boplasser fra Komsakulturen, dels om rike funn fra yngre steinalder. Mest interessant er en samling på rundt 90 hustufter, konsentrert på en strandterrasse i Gropbakkengen. Tuftene fremtrer som runde groper i bakken og ligger i to og tre rekker på en terrasse som i dag ligger omkring 25 meter over havet. Ettersom havnivået i steinalderen var rundt 18 meter høyere enn i dag, har boplassene ligget nær sjøen.

Boplassen har vært i bruk i flere hundre år i yngre steinalder. Trolig har 10–20 hus vært bebodd samtidig. Gropbakkengen har gitt navn til en fase i nordnorsk steinalder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg