Karl Münchinger

Faktaboks

Karl Münchinger
Uttale
mˈynkj-
Født
29. mai 1915, Stuttgart, Tyskland
Død
13. mars 1990, Stuttgart, Tyskland

Artikkelstart

Karl Münchinger var en tysk dirigent. Han huskes særlig som grunnlegger av Stuttgarter Kammerorchester og for å ha bidratt vesentlig til en ny interesse for barokkmusikk i det 20. århundre.

Utdannelse

Münchinger var født i Stuttgart og studerte ved Hochschule für Musik i hjembyen. Han avsluttet sine studier ved konservatoriet i Leipzig med Hermann Abendroth som lærer og på sommerkurs hvor Clemens Krauss underviste.

Karriere

Münchinger innledet sin musikerkarriere som organist og kordirigent i Maria-kirken i Stuttgart. Han dirigerte ved Niedersächsisches Symphonie-Orchester i Hannover i 1941–1943.

Münchinger etablerte Stuttgarter Kammerorchester i 1945. Hans navn skulle forbli uløselig knyttet til dette orkesteret gjennom resten av karrieren. Han bygget opp orkesteret med stor energi i de vanskelige etterkrigsårene. Allerede i 1949 ledet han orkesteret på de første utenlandsturneene, først til Paris og deretter til Spania og Storbritannia. I 1952 fulgte en omfattende turné til Sør- og Mellom-Amerika og i 1954 til USA.

I 1977 ble Münchinger og Stuttgarter Kammerorchester det første tyske ensemblet som gjestet Kina.

Gjennom turneer og plateinnspillinger fikk Münchinger et internasjonalt ry som en helt sentral formidler av barokkens musikk. Både kritikere og et stort publikum ble begeistret for tolkningene, som var gjort med større historisk forståelse, det vil si med en «antiromantisk» spillestil som innebar et slankere klangbilde, en fastere rytmikk og et friskere tempo.

I Storbritannia stod Neville Marriner og hans Academy of St. Martin in the Fields for mye av det samme. Senere kom en ny generasjon av tidligmusikk-ensembler med markante alternativer til Münchingers stil, med blant annet bruk av kopier av instrumenter fra epoken.

Med utgangspunkt i kammerorkesteret etablerte Münchinger i 1966 Klassiches Philharmonie Stuttgart, for fremførelser som krevde større orkester. Han utvidet repertoaret til å omfatte blant annet Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven og Franz Schubert.

Münchinger trakk seg tilbake i 1987. Orkesteret ble utviklet videre av dirigenter som Trevor Pinnock og Franz Brüggen.

Plateinnspillinger

Med Stuttgarter Kammerorchester gjorde Münchinger en rekke innspillinger for plateselskapet Decca. Blant de mest bemerkede var hovedverkene til Johann Sebastian Bach, blant annet Matteuspasjonen, Johannespasjonen, Juleoratoriet, messe i h-moll og orkestersuitene.

Han bidro til å gjøre Johann Pachelbels kanon i D-dur til et populært verk og ledet innspillinger av Georg Friedrich Händels mest kjente musikk. Han ledet også innspillinger med musikk av Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven og Franz Schubert, og dessuten med samtidsmusikk, blant annet verker av Frank Martin.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bolin, Norbert: Stuttgarter Kammerorchester 1945–1995: Biographische Skizzen, 1995, isbn 3-9803578-1-3, Finn boken
  • Gavoty, Bernard: «Karl Münchinger», i Die grossen Interpreten, bd. 2, 1959, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg