Karl Kraus

Karl Kraus av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Karl Kraus var en østerriksk litteratur- og kulturkritiker, redaktør og forfatter. Kraus regnes som en av de mest betydningsfulle litteratur- og kulturkritikere i det tyskspråklige området. Som foredragsholder var han en av de mest populære i sin tid.

I 1899 grunnla Kraus sitt kritiske tidsskrift Die Fackel, hvor han belyste og kritiserte samfunnsforhold og kulturspørsmål. Kraus var en fremtredende satiriker. Hans høye krav til stilistisk uttrykksmåte sammen med hans moralske og etiske holdning til sin skribentvirksomhet har gjort Die Fackel til et enestående tidsdokument.

Videre utgav Kraus essaysamlinger (blant annet Sittlichkeit und Kriminalität, 1908; Die chinesische Mauer, 1910), dikt, dramoletter, skuespill og aforismer. Han bidro til en renessanse for dramatikeren Johann Nestroy, som han følte seg sterkt beslektet med.

Dramaet Die letzten Tage der Menschheit (1922) består av mer enn 200 enkeltscener som gjengir utsnitt av forskjellig dokumentarisk materiale fra den første verdenskrig. Det er bygd sammen som en løs montasje, en form som influerte Bertolt Brechts episke teater.

Essayene Die dritte Walpurgisnacht er Kraus' oppgjør med nasjonalsosialismen og ble utgitt posthumt 1952. Werke utgitt i 11 bind 1952–1967.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.