Karl Kraus

Faktaboks

Karl Kraus
Født
28. april 1874, Gitschin (Nordbøhmen)
Død
12. juni 1936, Wien
Karl Kraus

Artikkelstart

Karl Kraus var en østerriksk litteratur- og kulturkritiker, redaktør og forfatter. Kraus regnes som en av de mest betydningsfulle litteratur- og kulturkritikere i det tyskspråklige området. Som foredragsholder var han svært populær.

I 1899 grunnla Kraus sitt kritiske tidsskrift Die Fackel, hvor han belyste og kritiserte samfunnsforhold og kulturspørsmål. Kraus var en framtredende satiriker. Hans høye krav til stilistisk uttrykksmåte sammen med hans moralske og etiske holdning til sin skribentvirksomhet gjorde Die Fackel til et enestående tidsdokument.

Videre utgav Kraus essaysamlinger (blant annet Sittlichkeit und Kriminalität, 1908; Die chinesische Mauer, 1910), dikt, dramoletter, skuespill og aforismer. Han bidro til en renessanse for dramatikeren Johann Nestroy, som han følte seg sterkt beslektet med.

Hans hovedverk er dramaet Die letzten Tage der Menschheit (1922). Teksten består av mer enn 200 enkeltscener som gjengir utsnitt av forskjellig dokumentarisk materiale fra den første verdenskrig. Det er bygd sammen som en løs montasje, en form som influerte Bertolt Brechts episke teater.

Essayene Die dritte Walpurgisnacht er Kraus' oppgjør med nasjonalsosialismen og ble utgitt posthumt 1952. Hans samlede verk, Werke, ble utgitt i 11 bind i tidsrommet 1952–1967.

Noen av hans aforismer og andre korte tekster ble utgitt på norsk under tittelen Nattetid: aforismer og betraktninger fra tiden rundt Første verdenskrig i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg