Karl Bühler

Faktaboks

Karl Bühler
Uttale
bˈy:lə
Født
1879
Død
1963

Artikkelstart

Karl Bühler var en tysk psykolog og lingvist.

Bühler tok doktorgrad i medisin ved universitetet i Freiburg og studerte psykologi ved Universitetet i Strassburg. Etter å ha undervist ved flere universiteter i Tyskland fikk han et professorat i München i 1913. Hans første betydelige bidrag til tenkningens psykologi var Über Gedanken (Om tenkning) der han demonstrerte at mennesket kunne tenke abstrakt uten å knytte tankene opp til konkrete erfaringer. Han utviklet en metode for å demonstrere abstrakt tenkning som han kalte «utspørringsmetoden» (Ausfragemethode) der han lot forsøkspersoner lese fra en tekst og spurte dem om erfaringene eller opplevelsene fra å lese denne teksten.

Hans viktigste verk var Sprachtheorie (Språkteori) fra 1934.

Karl Bühler beskrev Organonmodellen for forståelse av kommunikasjon mellom taler og lytter. Modellen består av tre kommunikasjonsfunksjoner: den ekspressive funksjonen (avsenderens ønske om å uttrykke noe), den beskrivende funksjonen (refererer til et objekt eller en situasjon) og den appellerende funksjonen (signaliserer at mottakeren skal foreta seg noe).

Etter at det nazistiske Tyskland annekterte nabolandet Østerrike i 1938 ble Bühler fengslet, men hans kone fikk ham ut av fengsel og de reiste til Oslo. De reiste videre til USA der han var professor ved Universitetet i Minnesota (1940-1945) og Universitetet i Southern California (1945-1955)

Karl Bühler var gift med barnepsykologen Charlotte Berta Bühler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg