Faktaboks

Karin Michaëlis
Katharina Marie Bech Brøndum
Uttale
michaˈëlis
Født
20. mars 1872, Randers, Danmark
Død
11. januar 1950, København, Danmark
Karin Michaëlis
Av .

Karin Michaëlis var en dansk forfatter, aktivist, journalist og foredragsholder. Hun regnes som en av de mest kjente danske forfatterne i første halvdel av 1900-tallet og ble kalt en «kvindelig H.C. Andersen» av den danske forfatter og kritiker Tom Kristensen. Blant hennes mange populære utgivelser er serien om den antiautoritære guttejenta Bibi (1929–1939) samt romanene Den farlige alder (1910) og Pigen med glasskaarene (1924).

Stil og ettermæle

Michaëlis skrev over 70 bøker i forskjellige genrer og hadde i tillegg et omfattende virke som journalist. Flere av bøkene er selvbiografiske, og stilmessig bærer de preg av genrene reisebeskrivelsen og brevromanen. Den intime henvendelsen blir ofte trukket frem som hennes særtrekk, og med ærlighet og humor skildrer hun temaer knyttet til kvinners barndom, ekteskap og alderdom. Nordiske forfattere som Selma Lagerlöf og Sigrid Undset sammenlignes ofte med forfatteren, selv om Michaëlis ikke nyter samme kanoniserte status i dansk litteraturhistorie som disse to. Skylden for dette gis ofte hennes anstrengte forhold til kvinnebevegelsen, som aldri så henne som en alliert.

Michaëlis ble ansett som en «verdenskvinne», i den forstand at hun hadde et stort engasjement for temaer som dyrevelferd og flyktninger, samt et omfattende nettverk av forfattere og kulturpersonligheter over hele Europa og USA. Hun var i sin tid mye oversatt og lest, særlig i det tidligere Sovjetunionen og Tyskland (frem til hun ble svartelistet av Heinrich Himmler på slutten av 1930-tallet). I Norge er hun først og fremst kjent som forfatteren av serien om Bibi.

Forfatterskap

Michaëlis debuterte med romanen Højt spil (1895), men fikk først kritikernes anerkjennelse for dagbogsromanen Barnet (1902). Lillemor kom samme året. Verdensberømmelse fikk hun med romanen Den farlige alder (1910), en brevroman om seksuell lengsel hos en kvinne i overgangsalderen, som lar seg skille fra mannen. Her er kvinners følelsesliv skildret med dyp forståelse og hensynsløs oppriktighet, noe som ble ansett nokså skandaløst, og kritikere og forfattere som tidligere hadde støttet henne, tok avstand fra henne, blant dem Herman Bang. Andre hovedverk teller Hjertets vagabond og Pigen med glasskaarene, første bind i serien Træet paa godt og ondt i fem bind, som blant annet tar for seg en oppvekst i Randers. Vidunderlige verden i tre bind (1948–1950) er et erindringsverk.

En av hennes mest populære skikkelser er Bibi, en ung jente med en stasjonsmester som far. Alene reiser hun rundt i verden og skriver brev om hva hun opplever i en rekke bøker. Bibi-bøkene utkom først i USA i 1927 og først senere på dansk, illustrert av tegneren Hedvig Collin, og serien regnes som en forløper for Astrid Lindgrens serie om Pippi Langstrømpe.

Hele livet pleiet hun en lang rekke vennskap, blant annet med Karoline Bjørnson, direktør i det danske forlaget Gyldendal, Peter Nansen og hans kone Betty Nansen – brevene med sistnevnte er utgitt i Kvindehjerter – En brevveksling (1910).

Journalistikk

Michaëlis reiste mye, blant annet til Wien. I forbindelse med et opphold i byen fikk hun tillatelse til å reise bak fronten og rapportere fra flyktningleirer og våpenfabrikker i en rekke kronikker i østerrikske og danske aviser, utgitt under tittelen Krigens ofre i 1916 (gjenutgitt i 2017).

Som journalist gjorde hun også flere intervjuer, blant annet med grunnleggeren og den første tsjekkoslovakiske presidenten Tomas Masaryk. Hun ble også sendt til Sovjetunionen som korrespondent for den danske avisen Politiken, og oversatte den amerikanske anarkisten Alexander Berkmanns fengselserindringer En anarkists fengselserindringer (Oslo, 1926). I dag er størstedelen av det journalistiske forfatterskapet kun å finne i avisarkiver. En samling av hennes tekster om nordiske og internasjonale kvinner ble utgitt i 2014 under tittelen Kvindeportrætter.

Karin Michaëlis var dessuten en populær foredragsholder og holdt ofte foredrag eksklusivt for kvinner rundt temaer som kvinnesaken i Norden, ekteskapet og skilsmisse. Hun var også taler ved den første antikrigskongressen i Amsterdam i 1932.

Liv

Michaëlis var født i Randers i Jylland og flyttet til København for å gå i mesterlære som pianist. Der møtte hun forfatteren Sophus Michaëlis, som hun var gift med fra 1895 til 1911. I 1908 bygde hun et hus på øya Thurø på Fyn, hvor hun bodde store deler av livet. På slutten av 1930-tallet bygget hun her en liten flyktningleir, hvor flere prominente tyskere, blant dem Berthold Brecht, søkte ly. Skuespillet Det gode menneske fra Sezuan er etter sigende skrevet med Michaëlis som forelegg. Fra 1912 til 1930 var hun gift med norsk-amerikaneren Charles Stangeland. Både dette ekteskapet og ekteskapet med Sophus Michaëlis var barnløse.

Selv om Michaëlis var en populær forfatter og tjente godt store deler av livet, endte hun livet i fattigdom. Mot slutten av livet solgte hun eiendommen av økonomisk nød og flyttet til København på pensjonat. Før dette hadde helsen skrantet, blant annet fikk hun en blodpropp i hjertet i USA, hvor hun oppholdt seg under andre verdenskrig.

Et totalblikk på aktivisten, journalisten og forfatteren Michaëlis gir den danske teaterforestillingen Jagten på det gode mennesket i 2020 av Julie May Jakobsen (med musikk av den danske musikeren Katinka). En antologi med samme navn utgitt samme år tegner et portrett av en omstridt, men fascinerende forfatter, med bidrag både fra etablerte Michaëlis-forskere som Beverley Driver Eddy (forfatter av den grundigste biografien om forfatteren, Hjertets kalejskoskop 2013) samt unge danske forfattere som Amalie Langballe.

Utgivelser i norsk oversettelse

  • Bibi (1929; norsk oversettelse Bibi, 1936)
  • Bibis store Rejse (1930; norsk oversettelse Bibis store reise, 1937)
  • Bibi og Ole (1931; norsk oversettelse Bibi og Ole, 1938)
  • Lotte Ligeglad (1936; norsk oversettelse Lotte Likeglad, 1938)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eddy, Beverley Driver, Hjertets kalejskoskop, 2013
  • Jakobsen, Julie May (red.), Jagten på det gode menneske, 2020
  • Nielsen, Birgit S, Karen Michaelis – en europæisk humanist, 2006

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg