Faktaboks

Kari Wærness
Kari Eidsvåg Wærness
Født
13. januar 1939, Leknes
Virke
Sosiolog
Familie

Foreldre: Meieribestyrer Einar Loe (1905–79) og Aslaug Marie Eidsvåg (1908–93).

Gift 3.3.1962 med lege Endre Wærness (14.5.1938–), sønn av fiolinist Õdön Vásárhelyi (1886–1985) og kontorist Nancy Wærness (1903–84).

Kari Wærness

Kari Wærness avbildet i 1999, i forbindelse med sitt arbeid for verdikommisjonen.

Av /VG/NTB.

Kari Wærness er en norsk sosiolog og professor emerita, som har gitt viktige bidrag innen familie-, omsorgs- og velferdsforskning.

Karriere

Wærness ble cand.polit. i 1972. I 1974 ble hun amanuensis ved Universitetet i Bergen, hvor hun sammen med Hildur Ve, Kristin Tornes og Helga Hernes opprettet det første senteret for kvinneforskning i Norge. Wærness ble professor i sosiologi i 1987 og ledet senteret i perioden 1999–2005. Wærness ble i 2017 utnevnt til ridder av St. Olavs orden, første klasse.

Faglig betydning

Det er særlig familie-, omsorgs- og velferdsforskning Wærness har bidratt til, ikke minst gjennom en begrepsutvikling som har hatt nedslag også internasjonalt.

I en serie artikler skrevet på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-taller utviklet Wærness et produktivt perspektiv på omsorg og omsorgsarbeid. Den historiske konteksten var at kvinner i Norge for alvor kom inn i lønnet arbeid fra begynnelsen av 1970-tallet av. En stor del kom inn i omsorgsyrker (sykehus, barnehage osv.). Dette var sektorer som tradisjonelt var blitt drevet av private, ideelle aktører, men som utover 1900-tallet ble overtatt av staten. Wærness begynte med en psykologisk faktor, at omsorg må utføres med det rette sinnelag (varme, omtanke). Som sosiolog la hun så til et kunnskapspoeng, at det å utøve omsorg var noe kvinner var sosialisert til å gjøre, og derfor spesielt godt egnet til. For Wærness var poenget altså ikke biologisk, at kvinner er gode omsorgsarbeidere rett og slett fordi de kvinner, men derimot kunnskapssosiologisk, at kvinner har blitt oppdratt til å ta seg av omsorg fra barnsben av. Poenget kan sees som en sosiologisering av Simone de Beauvoirs tese om at kvinne ikke er noe man er, men noe man blir.

Blant de sentrale begrepene hennes er omsorgsrasjonalitet, som viser til muligheten for at menneskelige handlinger kan være kombinasjoner av fornuft og medfølelse. Begrepet innebærer en kritikk av å bruke den rasjonelle aktøren som en dominerende modell for å forstå samfunnet.

Et annet viktig begrep er ulønnet produksjon, som viser til den samfunnsmessige betydningen av kvinners hus- og omsorgsarbeid i hjemmet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg