Karel Havlíček Borovský

Faktaboks

Karel Havlíček Borovský

Karel Havlíček; Havel Borovský

Uttale
hˈavli:tʃek bˈåråfski:
Født
31. oktober 1821, Havlíčkova Borová, Tsjekkia (den gang Borová, Habsburg-imperiet)
Død
29. juli 1856, Praha, Tsjekkia (den gang Habsburg-imperiet)

Artikkelstart

Karel Havlíček Borovský var en tsjekkisk journalist og dikter.

Borovský var i sin studietid i Praha ivrig slavofil, men endret oppfatning under sitt opphold i Russland i 1842–1843, noe som kom til uttrykk i Obrazy z Rus (Skisser fra Russland) og den satiriske Křest svatého Vladimíra (Vladimir den helliges dåp, publisert 1877).

I 1846 ble han redaktør for avisen Pražské noviny, og i revolusjonsåret 1848 grunnla han sin egen avis, Národní Noviny, landets største tsjekkiske avis. I 1850 grunnla han tidsskriftet Slovan. Der bygde han målbevisst opp en demokratisk, lojal og ikke-voldelig opposisjon mot østerriksk sentraliseringspolitikk. Han var motstander av kamphandlingene under revolusjonen 1848, men spilte en viktig rolle under den panslaviske kongressen i Praha.

Under Bachs politiregime var han internert i Brixen i Sør-Tyrol, dagens Bressanone i Italia, fra 1851 til 1855. I Tyrolské elegie (Tirolske elegier) ga han en satirisk skildring av deportasjonen.

Havlíček står som grunnlegger av moderne tsjekkisk politisk tenkning og journalistikk, og ble et forbilde for senere generasjoner, blant andre for Tomáš Garrigue Masaryk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg