Karakalpakistan

Artikkelstart

Karakalpakistan er en autonom republikk i vestlige del av Usbekistan, omkring sørenden av Aralsjøen; 166 600 km2 med 1,6 mill. innb. (2021). Hovedstad: Nukus. Befolkningen består av 32 % karakalpaker, 26 % kasakher og 33 % usbeker.

Faktaboks

Også kjent som

Karakalpakia

Landskapet domineres av Amu-Darjas dalføre der de fleste av innbyggerne bor, Amu-Darjas deltaområde og i vest enkelte ørkenområder. Det dyrkes bomull og silke og drives feavl. Et høyt forbruk av kjemikalier i forbindelse med bomullsdyrkingen har forårsaket store miljøskader.

Historie

Området ble etablert som autonomt område i mai 1925 innenfor den daværende autonome republikken Kasakhstan. I mars 1932 ble det en egen autonom republikk i RSFSR, og i desember 1936 overført til Usbekistan som autonom republikk.

Karakalpakenes forfedre var fra 1100-tallet bosatt ved Aralsjøen. Etter at landet var besatt av kiptsjakene blandet de seg med disse og overtok deres språk; de hørte på den tid under khanen i Bukhara. Omkring 1700 underkastet karakalpakene langs Syr-Darja seg kasakh-khanen og fra 1742 russerne. I 1811 ble de underkastet Khiva og overflyttet til Amu-Darjas delta. 1873 ble en betydelig del av deres område innlemmet i Russland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg