Karakalpakistan, Karakalpakia, autonom republikk i vestlige del av Usbekistan, omkring sørenden av Aralsjøen; 164 900 km2 med 1,6 mill. innb. (2004). Hovedstad: Nukus. Befolkningen består av 32 % karakalpaker, 26 % kasakher og 33 % usbeker.

Landskapet domineres av Amu-Darjas dalføre der de fleste av innbyggerne bor, Amu-Darjas deltaområde og i vest enkelte ørkenområder. Det dyrkes bomull og silke og drives feavl. Et høyt forbruk av kjemikalier i forbindelse med bomullsdyrkingen har forårsaket store miljøskader.

Området ble etablert som autonomt område i mai 1925 innenfor den daværende autonome republikken Kasakhstan. I mars 1932 ble det en egen autonom republikk i RSFSR, og i desember 1936 overført til Usbekistan som autonom republikk.

Karakalpakenes forfedre var fra 1100-tallet bosatt ved Aralsjøen. Etter at landet var besatt av kiptsjakene blandet de seg med disse og overtok deres språk; de hørte på den tid under khanen i Bukhara. Omkring 1700 underkastet karakalpakene langs Syr-Darja seg kasakh-khanen og fra 1742 russerne. I 1811 ble de underkastet Khiva og overflyttet til Amu-Darjas delta. 1873 ble en betydelig del av deres område innlemmet i Russland.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.