Kapp Linné

Kart over Kapp Linné-området

Artikkelstart

Kapp Linné på Svalbard ligger på sørsiden av innløpet til Isfjorden, midt på Spitsbergens vestkyst. Det ble tidligere kalt Kapp Starostin etter den russiske fangstmannen Ermil/Ivan (begge fornavn oppgis i kilder) Starostin (død 1826) som overvintret 30 ganger på Svalbard, inkludert 15 år i strekk. Dette navnet tilhører nå et punkt litt lenger øst. Den svenske geologen Gerard Jakob de Geer (1858-1943) satte Kapp Linné som navnet her på sitt geologiske kart i 1910 for å hedre den svenske botanikeren Carl von Linné (1707-1778).

Navigasjonspunkt og radiostasjon

I 1912 opprettet en norsk kartleggingsekspedisjon under ledelse av Arve Staxrud og Adolf Hoel et navigasjonsmerke (båke) på Kapp Linné for å hjelpe den økende skipstrafikken i forbindelse med gruvevirksomhet og turisme. I 1932 gikk to sovjetiske skip i mørke om høsten på grunn i Isfjord og det ble bestemt å etablere et lysfyr og en radiostasjon på Kapp Linné.

Blant annet på grunn av økt gruvetrafikk var det registrert 92 skipsanløp i Isfjorden sommeren 1932 og mye mer var forventet fremover i og med at Sovjetunionen nå hadde overtatt gruvene i Barentsburg og Grumantbyen. Isfjord Radio ble bygget og åpnet sommeren 1933 av Norges Svalbard- og Ishavs-undersøkelser (NSIU), som var ledet av Adolf Hoel. Stasjonen var et kommunikasjonsknutepunkt for Svalbard i mange år, men er nå blitt et turistsenter som drives av Basecamp Spitsbergen.

Fuglereservat

Kapp Linné fuglereservat

Kapp Linné fuglereservat ble opprettet ved kongelig resolusjon 1. juni 1973 og omfatter området vest for linjen Randvika – sørøstre ende av Fyrsjøen unntatt stasjonsområdet for Isfjord Radio. Videre omfatter fuglereservatet havet omkring øyene ut til 300 m fra land eller skjær ved laveste vannstand. All ferdsel, inkludert ferdsel på sjøen og landing med luftfartøyer er forbudt i tiden 15. mai – 15. august.

Blant artene av sjøfugl som finnes her er ærfugl og gjess og det er særlig hekketiden som er kritisk for fuglene som må beskytte egg og ungene fra rovfugl og polarrev.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Barr, Susan: Norway – A Consistent Polar Nation?, 2. utg., Frammuseet 2003
  • Norsk polarinstitutt: The Place Names of Svalbard, 2003

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg