Kamel Daoud, algerisk forfatter og journalist, født 1970. Han fikk sitt store litterære gjennombrudd med romanen Meursault, contre-enquête (planlagt norsk tittel: Meursault, kontrollundersøkelse – utgitt i oktober 2013 i Algerie; i mai 2014 i Frankrike), som han fikk flere litterære priser for, blant annet Prix Goncourt du Premier Roman i 2015.

Etter å ha studert litteratur begynte Daoud å skrive for den franskspråklige dagsavisen Le quotidien d’Oran. Siden 1997 har han daglig vært ansvarlig for en svært populær spalte med tittelen «Raina raikoum» (min mening, din mening), der han kritiserer så vel president Abdelaziz Bouteflika som algeriske islamister.

Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2003 med fortellingen La Fable du nain ("Dvergens fabel"), og ga to år senere ut fortellingen Ô pharaons ("O faraoer"). I 2008 fikk han Mohamed Dib-prisen for novellesamlingen La Préface du Nègre ("Negerens forord"). Disse tre verkene ble alle publisert i Algerie. I 2011 kom novellesamlingen Le Minotaure 504 ut i Frankrike. Den består av tittelnovellen, samt tre noveller fra La Préface du Nègre, og fikk en svært god mottakelse.

Daouds mest kjente utgivelse, Meursault, contre-enquête, er en roman som på flere nivå er i dialog med den algerisk-fødte Albert Camus. Jeg-fortelleren er broren til den navnløse araberen som ble drept av Meursault – hovedpersonen i Den fremmede av Camus – og rent fortellerteknisk er han et alter ego til Jean-Baptiste Clamence – hovedpersonen i Camus’ roman Fallet. Romanens forteller kritiserer både kolonialismen, gjennomføringen av den algeriske frigjøringskrigen og dagens algeriske samfunn. Forholdet mellom fortelleren og Meursault er svært komplekst: Den franske romanfiguren kritiseres som en del av det franske koloniveldet, men samtidig er fortelleren på finurlig vis hans speilbilde, både som morder og som religionskritiker.

Etter et intervju i det franske TV-programmet «On n’est pas couché», der Daoud kritiserte enkelte muslimers oppfatning av sin egen religion, utstedte en islamistleder i desember 2014 en fatwa mot forfatteren. Daoud skrev som en reaksjon på dette at islamister kan gjøre nærmest hva de vil ustraffet i Algerie i dag, også oppfordre til mord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.