Kambyses 2

Faktaboks

Kambyses 2
Kambyses II
Uttale
kambˈyses 2
Bilde fra persisk segl/stempel fra 500-tallet fvt.
Kambyses 2 tar farao Psamtik 3 til fange.
Av .

Artikkelstart

Kambyses 2 var konge av Persia fra 529 til 522 fvt, sønn og etterfølger av Kyros 2 (den store). Under hans ledelse erobret perserne også Egypt.

Erobringer

Kambyses 2 hadde ledsaget sin far under erobringen av Babylon i 539 fvt. og ble utnevnt til konge av Babylon, der han deltok i den religiøse seremonien akitufesten. Etter alt å dømme oppga han kongeverdigheten etter rundt ett år, uvisst av hvilken grunn, men fortsatte å tilbringe mye tid i byen.

Da han overtok etter sin far som konge over Perserriket i 529 fvt., dro han vestover. I 525 fvt. beseiret han og hans arabiske allierte den egyptiske farao Psamtek 3 i slaget ved Pelusium, i østre del av Nilens delta. Perserne skal ha fått hjelp av en gresk general i den egyptiske arme.

Egypterne trakk seg tilbake til den gamle hovedstaden Memfis, men byen ble raskt erobret av de persiske troppene, og Psamtek 3 ble tatt til fange. Han ble senere henrettet, etter å ha ledet en oppstand mot perserne. Erobringene skal ha påført befolkningen store lidelser, og mange ble gjort til slaver.

Etter å ta inntatt Memfis, erobret Kambyses 2 også Øvre Egypt, og lot seg krone til farao over Øvre- og Nedre Egypt. Ifølge den greske historieskriveren Herodot ble han raskt kjent for å være en gal tyrann. Egyptiske kilder gir et annet bilde, og fremstiller Kambyses 2 som en mann som ønsket å oppfylle rollen slik tradisjonen krevde. Han skal i henhold til tradisjonen ha utropt seg selv til etterfølger av de egyptiske gudene Ra, Horus og Osiris. Kambyses 2 skal deretter ha hatt planer om å erobre Kush, landet syd for Egypt, men nøyde seg etter alt å dømme med å få tributt fra nubierne.

Persia

I 522 fvt. brøt det ut opprør i Persia under ledelse, enten av broren Bardia (Smerdis), eller av presten Gaumata. Hendelsene er uklare, men ifølge Dareios 1 skal Kambyses har myrdet sin bror, i hemmelighet, før han dro til Egypt. Presten skal så ha gitt seg ut for å være Kambyses' bror Smerdis, og tatt kongemakten. Han skal ha behold makten til han ble drept av Dareios 1, i 522 fvt.

Kambyses 2 døde i 522 fvt., og det er noe uklart hvor og hvordan han døde. Ifølge Dareios' beretning skal han ha begått selvmord, ifølge andre døde han av naturlige grunner eller ble myrdet på veien hjem fra Egypt for å nedkjempe opprøret. Det var også uklart hvor han ble begravet.

Men i 2006 fant bønder som arbeidet i området nær Pasargadae, en steinplate som viste seg å dekke over inngangen til en grav. Arkeologer bekreftet at det dreide seg om restene etter Kambyses 2s mausoleum. Det samme gjorde den iranske organisasjonen for kulturminner, «Iranian Heritage Organization».

Dareios 1s klippeinnskrift i Behistun beskriver både disse hendelsene og Kambyses 2s død, men er ingen pålitelig beretning om hva som virkelig fant sted. Heller ikke Herodots omtale av Kambyses' grusomheter i Egypt kan betraktes som pålitelige.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Herodot: Historie, oversatt og gjendiktet av Henning Mørland. De norske bokklubbene 2004.
  • Herodotus: the Histories, oversatt av Aubrey de Sélincourt, for Penguin Books. London 1954.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg