Kambodsjas flagg og våpen

Kambodsja bruker det gamle kongevåpenet som riksvåpen.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kambodsjas flagg har tre horisontale felter i blått, rødt og blått i proporsjonene 1:2:1, der det røde feltet er belagt med en hvit tempelsilhuett med tre tårn.

Flagget

Det er en lang tradisjon for å avbilde det gamle tempelanlegget Angkor-vat i det kambodsjanske flagget, men selve utformingen av flagget og av tempelets silhuett har variert, blant annet i takt med politiske endringer. Det nåværende flagget er det samme som det som ble antatt i 1948 og ble brukt frem til Khmer-republikken ble innført i 1970. Etter flere forskjellige flagg, først under Røde Khmer-regimet, deretter under det Vietnam-støttede styret og så til slutt under overgangsregimet fra 1991, ble det igjen tatt i bruk i 1993.

Riksvåpen

Før Røde Khmers maktovertakelse hadde Kambodsja i 1975 et riksvåpen og et kongelig våpen. Riksvåpenet hadde som flagget Angkor-vat-silhuetten som hovedmotiv. På samme måte som flaggene skiftet under regimene mellom 1975 og 1993, skiftet også riksvåpnene. Etter at landet igjen ble et konstitusjonelt monarki i 1993, har landet ikke gjenopptatt det gamle riksvåpenet eller antatt noe nytt, men har begynt å bruke det gamle kongevåpenet som riksvåpen.

Sentralt i våpenet er to rituelle begere, det guddommelige sverdet som ble gitt kong Jayavarman 6 sent på 1000-tallet, og tegnet for lyden oum (som i buddhismen symboliserer skapelsen). Over dette er den kongelige kronen som sprer lys over nasjonen. Hovedmotivet flankeres av to parasoller – kongelige symboler i Sørøst-Asia – som holdes av to mytologiske dyr, henholdsvis Kuchea Sey, den elefanthodede løven som symboliserer autoritet, og Reachea Sey, den kongelige løven som symboliserer styrke. Under våpenet løper et tekstbånd med kongens tittel i khmerskrift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg