Kalvskinnet Sykehus

Kalvskinnet sykehus, opprinnelig de gulbrune bygningene i bakgrunnen. I 1830 kom Det militære sykehus til (den hvite bygningen).
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kalvskinnet Sykehus er en stor toetasjes trebygning med sidefløyer som var Trondheims første offentlige sykehus. Bygningen ligger i Kongens gate 93.

Faktaboks

Også kjent som

Trondhjems Borgerlige Sygehus og Trondhjems Communale Sygehus

Sykehuset var finansiert av Thomas Angells stiftelser, men tilhørte Trondheim by. Fra starten i 1805 hadde det 23 pasientplasser. Fra 1830 hadde sykehuset felles gård med det da nyoppførte militære sykehuset, som ligger mot Erling Skakkes gate. Institusjonen ble utbygd i årene 1840–1845 og fikk da plass til 113 pasienter. Det militære sykehuset ble deretter nedlagt.

Sykehuset hadde helt frem til 1880-årene preg av fattigsykehus, og det sies at byens bedrestilte heller reiste til Christiania for behandling enn å legge seg inn på Kalvskinnet.

Sykehuset var i drift til 1902, da nytt sykehus, i dag St. Olavs Hospital, ble oppført på Øya. Det fungerte deretter som reservesykehus til 1969. Bygningene ble restaurert i 2007 og eies i dag av Statsbygg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg