Kalsholmen fyr

Kalsholmen fyrstasjon i Meløy.
Av .

Artikkelstart

Kalsholmen fyr er en fyrstasjon i Tennholmfjorden, i Meløy kommune, Nordland. Den ble opprettet som kystfyr i 1919, automatisert i 1986 og avbemannet i 1993.

  • Tårnets høyde: 13,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 30,5 meter
  • Lysvidde: 13,5 nautiske mil
  • Lyskarakter lykt: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter holmen den ligger på. Navnet kommer sannsynligvis av mannsnavnet Karl.

Historikk

Fyrstasjonen ble bygget til erstatning for Støtt-Tennholmen fyrstasjon som lå på naboøya. Den ble nedlagt i 1918 etter å ha blitt ødelagt av en orkan og besluttet flyttet. Det ble strukket en løypestreng over det 200 meter bred sundet mellom øyene og den ramponerte fyrvokterboligen på Støtt-Tennholmen ble flyttet bit for bit. På taket av den restaurerte fyrvokterboligen ble det montert en 3. ordens lykt. På grunn av den utsatte beliggenheten ble naustet på Kalsholmen bygget i betong.

På Kalsholmen gikk det bedre med fyrstasjonen. I 1937 ble skjermingen av fyret forandret, og i 1963 ble den elektrifisert med strøm fra egne aggregater. På 1960-tallet ble også fyrstasjonen gjort om fra familiestasjon til tørnstasjon. Bolighuset ble derfor bygget om til hybelhus. Etter avbemanningen ble fyrstasjonen stående tom noen år, men nå leier Ørnes hotell den av Kystverket og arrangerer turer til fyrt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg