Faktaboks

Kalmar
Etymologi
gammelsvensk Kalmarnar, av kalm ‘steinrøys’ og arin ‘gruset øy’, muligens etter øya Stensö
Uttale

kˈalmar

Kalmar
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Kalmar rådhus, oppført 1684-90 i hollandsk stil.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fra Gamla Staden.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kalmar er en by og kommune i Småland i sørøstlige Sverige.

Byen

Kalmar er administrasjonssentrum for Kalmar län med 42 000 innbyggere (2020). Byen ligger ved E22, har flyplass, havn, høgskole og allsidig industri. Fra 1972 har Öland forbindelse med Kalmar via Ölandsbron (6070 meter) over Kalmarsund. Byen har kunstmuseum og länsmuseum med kulturhistoriske samlinger.

Historikk

Unionsbrevet

Kalmar by er kjent som åsted for inngåelsen av unionen mellom de tre nordiske rikene. Unionsbrevet for Kalmarunionen av 13. eller 20. juli 1397.

Av /foto Tom Jersø/Rigsarkivet.
Lisens: CC BY SA 4.0

Kalmar er en gammel handelsplass som spesielt blomstret under hanseatene (fra 1200-tallet) med stor handel (jern og fisk) og sjøfart. Byen led svært under krigene med Danmark på 1500- og 1600-tallet.

På et nes i Slottsfjorden, med vollgrav innenfor, ligger Kalmar slott, antakelig fra 1100-tallet. Slottet fikk stort sett sin nåværende karakter under Gustav Vasa, Erik 14 og Johan 3. Striden om slottet var en av årsakene til Kalmarkrigen. Slottet er godt bevart, og besøkes av mange turister. Innenfor slottet ligger Gamla Staden med Stadsparken, mens den «nye» byen ligger på Kvarnholmen med blant annet domkirken (1660–1702) og rådhuset (1684–1690).

Kalmar har vært krigsskueplass ved flere anledninger. Her har også vært holdt stormannsmøter; mest kjent er møtet i 1397, som førte til Kalmarunionen.

Kommunen

Kalmar kommune har et areal på 962 kvadratkilometer og 72 000 innbyggere (2022).

Natur

Berggrunnen består hovedsakelig av sandstein langs kysten og granitt i indre deler. Innenfor kysten ligger et belte av åker- og beitemark. I vest, økende innslag av barskog, der næringsfattig morenejord dominerer. Flere elver renner gjennom kommunen, fra nordvest til sørøst.

Næringsliv

De fleste arbeidsplassene finnes innen tjenesteytende næringer og verksted- og næringsmiddelindustrien. Det er også en del treforedlingsindustri i kommunen.

Kultur

Hagby kirke, ved E22, 17 kilometer sør for bysentrum, er en middelalderkirke i stein, bygd på 1200-tallet, med godt bevart eksteriør. De tykke veggene i det sirkelformede skipet med apsis og sparsomme, rundbuede vindusåpninger tilsier at kirken også har tjent forsvarsformål i urotider. Kirken er Nordens største middelalderske rundkirke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg