Kaldnes A/S

Kaldnes fotografert i 1949.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Kaldnes A/S er et tidligere verft og industriforetak som ble grunnlagt i Tønsberg i 1899. Skipsbyggingsvirksomheten ble nedlagt i 1992, etter dette bestod virksomheten av produksjon av store gaffeltrucker frem til 2001. På det tidligere verftsområdet sentralt i Tønsberg ble det fra 2002 startet utbygging av boliger og næringsbygg i flere etapper.

Historikk

De første årene etter etableringen i 1899 var det først og fremst skipsreparasjoner og vedlikehold i tillegg til mekanisk produksjon som ble utført ved det som først het AS Kaldnæs Patentslipp & Mekanisk Værksted. I 1907 startet verftet med bygging av båter, og første byggenummer ble en liten passasjerbåt til et lokalt rederi. I 1916 skiftet virksomheten navn til Kaldnes Mekaniske Verksted, og nå fulgte mange år der særlig båter til hvalfangst ble en viktig del av virksomheten. Over 80 slike båter ble levert frem til 1950.

I løpet av 1950-, 60- og 70-årene ble det bygd et stort antall skip ved verftet, både store bil- og passasjerferger, tungløftskip og produkttankere. Siste komplette skip fra verftet var en produkttanker på knapt 20 000 dødvekttonn i 1984, men det ble bygget to skrog til servicefartøy til olje- og gassindustrien på 1980- og 1990-tallet. Etter at byggingen av skip tok slutt ble det startet opp med produksjon av moduler til oljevirksomhet på industriområdet. Først gjennom selskapet Kaldnes de Groot, så Heerema Tønsberg AS og fra 2004 gjennom Grenland Group som senere skiftet navn til Agility Group. Kaldnes ble også kjent for sine store gaffeltrucker, blant annet brukt i havnene til å løfte containere. Rettighetene til å produsere slike ble kjøpt fra Hegg Bruk AS. Den første gaffeltrucken som ble produsert kunne løfte 16 tonn, men senere ble det utviklet trucker som kunne løfte opptil 52 tonn. Denne produksjonen ble nedlagt i 2001.

Som mange andre av de store norske verftene hadde Kaldnes en god beliggenhet sentralt ved bykjernen i Tønsberg. Da byggingen av skip tok slutt startet en storstilt utvikling av deler av området til boliger og næringslokaler. Utbyggingen startet i 2002 og har skjedd i flere etapper. Kaldnes-området er i dag et attraktivt byområde i Tønsberg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg