Kaguya

JAXA/ISAS SELENE.
Bildet viser det som sannsynligvis er åpningen til en lavatube på Månens overflate
JAXA/SELENE.

Artikkelstart

Kaguya var en japansk orbitalsonde som gikk i bane rundt Månen for å kartlegge Månens overflate, studere overflatens sammensetning, undersøke jordsmonnet under overflaten og måle Månens gravitasjonsfelt.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere kjent som SELENE (SELenological and ENgineering Explorer)

Kaguya ble skutt opp med en H-2A-bærerakett fra Tanegashima Romsenter 14. september 2007. Den brukte fem dager på ferden til Månen, der den ble plassert i en ellipseformet polbane. Banen ble frem til 18. oktober gjort sirkelformet i en høyde av sirka 100 kilometer. Kaguya har kasseform med en høyde på 4,8 meter og en bredde på 2,1 meter. Oppskytningsmassen var 2271 kilogram. Sonden var utstyrt med 14 instrumenter.

Før Kaguya kom i banen sin, sendte den fra seg to mikrosatellitter VRAD (VLBI Radio Source) og Relay. VRAD ble benyttet til gravitasjonsfeltmålingene, mens Relay, fra en elliptisk bane med toppunkt i 2400 kilometer, skulle bistå i kommunikasjonen mellom Kaguya og Jorden.

Kaguya ga forbedrede topografiske målinger av Månens overflate, med sine målinger og observasjoner av høyde og geologi. Instrumentene gav god informasjon om tyngdekraftforholdene på baksiden av Månen, og tok bilder av det skyggelagte Shackleton-krateret. I tillegg oppdaget forskerne med Kaguyas målinger for første gang en lavatube på Månen, på hele 65 meter i diameter. Dette er viktig informasjon for å forstå hvordan Månen en gang oppsto, men det er også viktig informasjon for framtidig bemannet utforskning av Månen – siden lavatuber kan være et skjermet sted å bygge baser for mennesker i fremtiden.

Kaguya ble krasjet inn i Månens overflate for å ødelegges 10. juni 2009.

Anslått pris for sonden var rundt 480 millioner dollar.

Navn

Kaguya var navnet på en måneprinsesse i et japansk folkeeventyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg