Kaduna - by

Gatebilde fra Kaduna.
Kaduna Street av /Flickr. CC BY-NC-ND 2.0

By i Nigeria, hovedstad i delstaten Kaduna, 220 km sørvest for Kano.

Faktaboks

Uttale
kadˈuna.

I henhold til offisiell statistikk var innbyggertallet på 767 306 innbyggere (2006).

Kaduna har navn etter elva Kaduna River som renner gjennom byen. Denne har igjen tatt navn etter hausa-ordet for krokodille – kadduna.

Kaduna utgjør et viktig samferdsels-, handels-, finans- og industri-senter for det nordlige Nigeria, og byen er landets viktigste senter for tekstilindustri. Øvrig industri omfatter petroleumsraffineri, stålvalseverk, produksjon av transportmiddelutstyr og nærings- og nytelsesmidler. En del håndverksindustri, bl.a. tekstiler, lærarbeider og keramikk. Betydelig handel med kveg, jordnøtter (peanøtter), bomull m.m.

Byen er sete for teknisk høyskole, militærakademi (Nigerian Defence Academy) og Nigerias geologiske undersøkelser. Kaduna har flere museer, bl.a. et nasjonalmuseum med arkeologisk og etnologisk utstilling.

Kaduna huser også en stor militær hærforlegning i området Kawo i den nordlige delen av Kaduna, med flyvåpen forlegning ved den nærliggende Old Kaduna flyplass. Denne har fungert som treningbase for flyvåpenet etter at sivil luftfart tok i bruk en ny flyplass Kaduna Airport cirka 30 km nordvest for byen.

Kaduna ble grunnlagt av britene 1913 som garnisonsby og er derfor en relativt ung by. Et par år senere blomstret byen opp i forbindelse med byggingen av jernbanen Lagos–Kano.

Kaduna har vært åsted for en rekke voldelige sammenstøt i forbindelse med innføringen av islamsk lov (sharia) i Kaduna i 2000.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg