Kadesh, nåværende Tell Nebi Mend i Syria, oldtidsby som kanskje er grunnlagt så tidlig som 4000 år fvt. Byen hadde sin blomstringstid i senbronsealderen, ca. 1500–ca. 1200 fvt.

Kadesh lå strategisk til nord i Bekaadalen ved elven Orontes, og etter at den ble erobret av den egyptiske kongen Tuthmosis 3 omkring 1450 fvt. var den et stridspunkt mellom egypterne og hettittene. Dette var også situasjonen nesten 200 år senere.

Det avgjørende slaget mellom Ramses 2 og den hettitiske kongen Muwatalli fant sted ved Kadesh i ca. 1274 fvt. Dette er det første store og vel dokumenterte slaget i historien. De egyptiske kildene gir et ensidig bilde av egypternes heltemot, de hettittiske er mer indirekte. Begge parter brukte stort antall stridsvogner og fotsoldater. Ifølge egyptiske kilder deltok rundt 20 000 mann. Muwatalli skal blant annet ha stilt med 2 500 svært effektive stridsvogner. Begge sider gjorde krav på seieren, og det virkelige utfallet er uvisst. Men den egyptiske ekspansjonen nordover ble stanset.

Slaget ble avsluttet med historiens første formelt inngåtte fredsavtale. Den skal opprinnelig være blitt innskrevet på en plate av sølv. Denne er gått tapt, men en kopi laget i leire ble funnet i Hattusa, og befinner seg i dag i det arkeologiske museet i Istanbul. Det finnes også egyptiske kopier på papyrus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.