KODE 1

KODE 1, tidligere Vestlandske Kunstindustrimuseum - Permanenten.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

KODE 1, tidligere Permanenten og Vestlandske Kunstindustrimuseum, er KODEs bygg for kunsthåndverk og design som ligger i Nordahl Bruns gate 9 i Bergen. KODE 1 inngår som avdeling i KODE Kunstmuseer og komponisthjem – et museum for kunst, kunsthåndverk, design og musikk.

Avdelingens historie

Før konsolidering med KODE, var avdelingen kjent som Vestlandske Kunstindustrimuseum som grunnlagt 1887 etter initiativ av Johan Bøgh. Bøgh ledet museet til 1931. Museet flyttet inn i Permanenten, i 1897. Permanenten er en monumental bygning i nyrenessanse, tegnet av Henry Bucher. Over inngangen Ambrosia Tønnesens statue av maleren J.C. Dahl. Til å begynne med ble bygningen disponert sammen med andre institusjoner, men fra 1994 har museet vært enebruker. Museet ble stengt i 1987 for å bli fullstendig rehabilitert og påbygd. Den nye Kina-avdelingen ble åpnet i 1994, mens de nye, stilhistoriske samlinger ble åpnet i 1998.

Vestlandske kunstindustrimuseum hadde rike samlinger, som avspeilet at Bergen lenge var landets ledende by både med hensyn til håndverk og borgerkultur, og befolkningens vilje og evne til å berike lokale kulturinstitusjoner. Etter å ha mottatt store gaver fra C. Sundt i 1889, kunne museet tidlig legge seg på et høyt ambisjonsnivå. Gjenstandsmassen økte ytterligere ved overføringer fra det eldre Bergens Museum, og en spesialitet av internasjonal betydning kunne museet ta opp da J. W. N. Munthe i 1907 leverte den første sending av eldre kinesisk kunst.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg