KILE er en rapporteringsordning i kraftforsyningen som har til hensikt å gi NVE riktig grunnlag for å kunne fastsette inntektsrammer for det enkelte nettselskap.

Faktaboks

Etymologi

Kvalitetsjusterte Inntektsrammer ved ikke-Levert Energi

Drift av kraftnett er monopolvirksomhet, hvor inntektsrammer fra myndighetene bestemmer tillatt inntektsnivå. Hensikten med KILE-ordningen er å gi nettselskapene insentiver (motivasjon) til å bygge og drifte nettet på et samfunnsøkonomisk optimalt pålitelighetsnivå. Uten insentiver kunne man risikere at selskapene brukte for lite penger og innsats på drift og investeringer i sikre anlegg med den følge at leveringspåliteligheten ble dårligere.

Gjennom KILE-ordningen må nettselskapet bære (i det minste en del av) sluttbrukernes kostnader ved avbrudd. Dette skjer ved at KILE inngår i selskapets inntektsramme som en del av kostnadsgrunnlaget. Faktisk KILE i et gitt år kommer til fratrekk i selskapets inntektsramme. Selskapets tillatte inntekt vil dermed reduseres som følge av avbrudd (ikke levert energi).

KILE-ordningen gir ikke krav på kompensasjon for sluttbruker som er rammet av avbrudd. Men nettselskap kan inngå individuelle avtaler med store sluttbrukere om utbetaling til dem, basert på fastsatte satser. Dersom slik avtale er inngått, beregnes det ikke noen KILE-kostnad.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg