Køllemark er et kallenavn på arter i slekten Glycera innen familien Glyceridae blant flerbørstemark. Dette er en meget stor og verdensomfattende gruppe av børstemark. Alle arter lever i havet.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Glyceridae
Beskrevet av
Adolph Eduard Grube, 1850

Bygning

Køllemark har en lang, slank kropp, tilspisset i begge ender, og utstyrt med toleddete parapodier. Forrest på kroppen sitter fire antenner. Dyrene er ofte lyserøde, fordi det finnes hemoglobin i kroppsvæsken. Derfor kalles de «blood worms» på engelsk.

Levevis

Køllemark er rovdyr, og fanger byttet ved å skyte ut et kølleformet svelg forsynt med kraftige kjever i spissen, ofte også med giftkjertler. De lever på sandbunn og mudderbunn, hvor de graver lange ganger ved hjelp av svelget. Dette er store arter, og på grunn av størrelsen er noen av dem viktig føde for fisk, eller de dyrkes for akvariefisk.

Utbredelse

Slekten Glycera omfatter omkring 100 arter på verdensbasis, og det finnes 12 arter i Norge. Glycera alba en vanlig art i norske farvann. Den blir opptil 10 centimeter lang, og har opptil 150 kroppsledd. Glycera rouxii har også stor utbredelse. Den blir 20 centimeter lang og har 250 kroppsledd.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Køllemark
Glyceridae
Artsdatabanken-ID
51083
GBIF-ID
3580

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg