Køllemark

Køllemark er arter i slekten Glycera innen familien Glyceridae blant flerbørstemark. Dette er en meget stor og verdensomfattende gruppe av børstemark. Alle lever i havet.

Faktaboks

også kjent som:

Glyceridae

Bygning

Køllemark har en lang, slank kropp, tilspisset i begge ender, og utstyrt ned enkle etter toleddete parapodier. Forrest på kroppen sitter fire antenner. Dyrene er ofte lyserøde, fordi det finnes hemoglobin i kroppsvæsken. Derfor kalles de «blood worms» på engelsk.

Levevis

Køllemark er rovdyr, og fanger byttet ved å skyte ut et kølleformet svelg forsynt med kraftige tenner i spissen, ofte også med giftkjertler. Lever på sand- og mudderbunn, hvor de graver lange ganger ved hjelp av svelget. Dette er store arter og på grunn av størrelsen er noen av dem viktig føde for fisk, eller dyrkes for akvariefisk.

Utbredelse

Slekten Glycera omfatter omkring 100 arter på verdensbasis, og det finnes 12 arter i Norge. Glycera alba en vanlig art i norske farvann. Den blir 10 cm lang, og har 150 kroppsledd. Glycera rouxii har også stor utbredelse. Den blir 20 cm lang og har 250 kroppsledd.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg