Køllemark

Artikkelstart

Køllemark er et kallenavn på arter i slekten Glycera innen familien Glyceridae blant flerbørstemark. Dette er en meget stor og verdensomfattende gruppe av børstemark. Alle arter lever i havet.

Faktaboks

Også kjent som

Glyceridae

Bygning

Køllemark har en lang, slank kropp, tilspisset i begge ender, og utstyrt med toleddete parapodier. Forrest på kroppen sitter fire antenner. Dyrene er ofte lyserøde, fordi det finnes hemoglobin i kroppsvæsken. Derfor kalles de «blood worms» på engelsk.

Levevis

Køllemark er rovdyr, og fanger byttet ved å skyte ut et kølleformet svelg forsynt med kraftige kjever i spissen, ofte også med giftkjertler. De lever på sandbunn og mudderbunn, hvor de graver lange ganger ved hjelp av svelget. Dette er store arter, og på grunn av størrelsen er noen av dem viktig føde for fisk, eller de dyrkes for akvariefisk.

Utbredelse

Slekten Glycera omfatter omkring 100 arter på verdensbasis, og det finnes 12 arter i Norge. Glycera alba en vanlig art i norske farvann. Den blir opptil 10 centimeter lang, og har opptil 150 kroppsledd. Glycera rouxii har også stor utbredelse. Den blir 20 centimeter lang og har 250 kroppsledd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg