Køge Ås

Skogsveiene på Køge Ås er populære vandreruter.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Claras Kirkegård.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Beliggende øst for Køge på Sjælland i Danmark. Køge Ås består av grus og ble dannet som en avleiring fra en smeltevannselv under istiden. Høyderyggen begynner ved Køge og går tjue kilometer innover i landet, og er en av Danmarks lengste åser. Åsen er et rekreasjonsområde som brukes til utflukter, vandre- og sykkelturer, trening og hundelufting.

Faktaboks

Etymologi
Navnet skriver seg fra ordet «køkæ» og er avledet av det olddanske ordet «køk» som betyr «klump. »

Store og gamle bøke-, eike- og lindetrær setter tydelig preg på skogen. På de steile skrentene i vest fokser ualminnelige planter som fingerstarr, hengeaks og kantkonvall. Godset Gammel Køgegård er kjent fra 1400-tallet. Den har gjennom tidene vært eiet av flere danske adelsslekter, som Krumpen, Basse og Bille, men det var først under slekten Skeels eierskap på 1600-tallet at det vokste seg stort. Det var i en årrekke svenskeiet, men kom på danske hender igjen i 1776 da det ble kjøpt av Rasmus Carlsen. I dag eies det av Carlsen-Langes Legatstiftelse.

Denne stiftelsen tok initiativ til den første frivillige fredning av et helt gods, som ble gjennomført i 1864 til Køge kommunes store protester. Fredningen var den gang i konflikt med byutviklingen.

Hovedbygningen ble oppført i 1791, og de to lave fløyene har fått sitt nåværende utseende ved en ombygning i 1856. En sidefløy av bindingsverk er det eneste som gjenstår av den tidligere hovedbygningen fra 1603. Parken ble renovert i 1967 og inneholder i dag en av Danmarks største samlinger av rododendron. Parken er åpen onsdager, lørdager og søndager kl 14-18.

Holmebakke har to minnestøtter, den ene over Emmy Carlsen, og den andre over hennes far Hans Rasmussen Carlsen. Han var en av sin tids mest interessante politiske skikkelser og ble dansk innenriksminister. Hans søster Anna Marie Elise giftet seg med Nikolai Frederik Severin Grundtvig.

Claras kirkegård har navn etter Hans Carlsens hustru Clara Sophie som døde i 1852. Kirkegården ble innviet av titulær biskop Grundtvig, og er bare åpen for besøkende på Emmy Carlsens fødselsdag 15. mai og Grundtvigs fødselsdag 8. september – dog etter avtale med godset.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg